23948sdkhjf

STTF firade 75 år med träindustrin

Datortomograf inledde firandet.

Den 2 och 3 oktober var det dags för STTF att fira 75 år av engagemang i träindustrins utveckling. Som sig bör firade man med nya kunskaper och ny teknik.

De båda jubileumsdagarna inleddes med ett studiebesök vid Norra Sävar, där Sveriges första datortomograf i en såglinje installerades i vintras. (Installation och uppstart gick bra, något som NTT och Woodnet skildrade i ett tidigare reportage.)

Jubileumsmiddagen genomfördes på regementsgården i Umeå. STTFs ordförande Jarl Moritz framhöll i sitt tal att STTFs verksamhet handlar om tre F, Forskning, föryngring och förkovran (dvs. utbildning). Någon i publiken ville ha med ett fjärde F, som i så fall får bli fruntimmer eller flickor. Den manliga övervikten i föreningen är nämligen fortfarande massiv, även om föreningen bytte namn från det ursprungliga ”Sveriges Sågverksmän” för flera år sedan.

Jarl Moritz kunde även konstatera att flera gratulationer från föreningar i grannländerna kommit in, med gåvor till STTFs stipendiefond. En representant för den finska föreningen var dessutom på plats.

Närvarande var även Svenskt Trä:s vd Mikael Eliasson, som gratulerade till de 75 åren och överräckte en gåva på 100 000 kronor, även den till STTFs stipendiefond.

Dag två i firandet hade ett omfattande program med föredrag om digitala sågverk och branchutvecklingsprogram, samt ett studiebesök hos Komatsu Forest.

STTFs historia och framtid var ämne för en artikel i NTT nr. 7, som även finns att läsa på Woodnet. Där berättar också medlemmar vad STTF har betytt för dem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095