23948sdkhjf

Årets vinnare

Bra idé höll och prisbelönas

Det kan bli möjligt att minska höjden på bjälklag i stora trähus genom att vinkla I-balkarna och kombinera dem med kilformade lister. Beräkningarna tyder på att man även skulle kunna minska dimensionerna på vinklade lättbalkar i bjälklagen och därmed minska tjockleken ytterligare.

De här resultaten kunde Linda Stenberg och Jennifer Nordlöf belägga i sitt examensarbete vid KTH, ”Vinklade lättbalkar i bjälklag – En lösning till minskad bjälklagshöjd”. Nu har detta examensarbete belönats med årets Träteknologipris. En kvalificerad jury var enig, och hyllar både relevansen och kvaliteten på arbetet.

– Det var vår handledare på KTH, Professor Roberto Crocetti, som tyckte att det skulle vara intressant att undersöka om det här var en väg för att skapa bjälklag i trähus med mindre tjocklek, berättar Linda Stenberg. Vi har arbetat med lättbalkar från Masonite Beams och gjort beräkningar med bland annat hjälp av finita elementmetoden.

– Det var ju extra roligt att vi kunde visa att hypotesen var korrekt, säger Jennifer Nordlöf. Vi hade ambitionen att även konstruera och bygga bjälklag enligt våra resultat, med tiden räckte helt enkelt inte. Det får bli en uppgift för ett kommande examensarbete.

Jennifer Nordlöf arbetar i dag vid Byggtekniska Byrån i Stockholm och Linda Stenberg är byggledare på Erlandsson Bygg. Båda kommer att ta emot sitt pris vid Träkvalitetsdagen den 16 oktober i Stockholm.

Läs gärna även om förra årets pris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125