23948sdkhjf

Trä positivt både för boende och byggare

Stora Trähus samlade nya argument

Stora trähus är inte bara bra för klimatet och plånboken. De är också bra för hälsan och välbefinnandet. Människor mår bra av att se trä och materialets positiva betydelse för inomhusklimatet blir alltmer dokumenterat. Många stora trähus har byggts de senaste fem åren, och möjligheterna att studera allt från luftfuktighet och energieffektivitet till rent psykologiska effekter har därmed ökat.

– Närvaron av trä ger en koppling tillbaka till den skogliga miljö som man sedan länge vet ger människor en känsla av trygghet, konstaterade Tomas Nord, trädoktor vid Linköpings universitet. Trämiljöer har visat sig sänka pulsen och förbättra förmågan till problemlösande och kreativitet.

Bland andra erfarenheter finns att trähus ger en bra ljudmiljö och att energieffektiviteten har visat sig vara bättre än beräknat i trähus, troligen för att trä har förmåga att buffra fukt och värme. Byggsystem och byggkomponenter har under dessa år också blivit mer sofistikerade och utprovade.

Stora Trähus 2018 förstärkte bilden av att trähus på många sätt är framtidens byggande, och dagen skapade en mängd nya kontakter mellan arkitekter, byggare och träindustrin.

Ett längre referat från Stora Trähus kommer i NTT nr. 10.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127