23948sdkhjf

Späckhuggaren högg träpriset

Supermodernt i klassisk färg

Ett bostadshus som förenar tradition och platsens historia med modern arkitektur, så kan segraren i årets upplaga av Rödfärgspriset beskrivas. ”Späckhuggaren” är ett modernt trähus i Kärna, norr om Göteborg. Huset är skapat av arkitektfirman Bornstein Lyckefors med Andreas Lyckefors, Per Bornstein och Johan Olsson som ansvariga arkitekter.

Vinnarna fick ta emot sitt pris under Rödfärgsprisets galakväll i A house, tidigare arkitektskolan, i Stockholm. Prisutdelare var Dalarnas landshövding Ylva Thörn.

Falu Rödfärg har delat ut Rödfärgspriset sedan 2002, med ett pris vartannat år. Juryn bedömer hur arkitekter i olika projekt lyckats förena modern design med en traditionell slamfärg i allt från privata villor till kontorshus och offentliga byggnader.

Tävlingen slog i år rekord i antal anmälda bidrag och av femton utmärkande finalister utsåg juryn slutligen Späckhuggaren till vinnare av Rödfärgspriset 2018.

Juryns motivering: ”Att bryta invanda mönster och tänka utanför boxen anses stort. Men ibland kan faktiskt innanför lådan bli större. Med en stegrande cirkelrörelse, annorlunda proportioner och välstuderat ljusinfall förvandlar denna byggnad våra vanligaste kvadratmetrar till en klipskt omformulerad rumsupplevelse i kubik. Innanför boxen på utsidan men helt klart utanför på insidan. Ett hus som både förför och förbryllar. Till den gäckande takterrassen har bara fåglarna tillträde.”

Tidigare segraren Jonas Bohlin tyckte det var rätt vinnare, när NTT Woodnet frågade honom under galan.

Späckhuggaren hade den mest nyskapande och originella arkitekturen, menade Jonas Bohlin.

I projektet har arkitekterna tagit tillvara på omgivningens historiska arv. Där huset är byggt stod tidigare ett stall och ett magasin som brunnit ned och aldrig återskapats. Dessa fick bli inspirationskälla till Späckhuggaren som har flera magasinsliknande element med stora ladugårdsliknande dörrar framför fönster och dörrar.

Under Rödfärgsprisets galakväll delades också Publikpriset ut till det bidrag som fått flest röster av allmänheten. I år tog Brotorgets scen i Bollnäs hem Publikpriset. Marge arkitekter och Pye Aurell Ehrström har tillsammans med Karavan landskap skapat en scen på Brotorget i Bollnäs inspirerad bland annat av norska stavkyrkor. Välkända träföretaget Hälsinge Takspån levererade träspån som klär scenens utsidor och som målats med Falu Rödfärg.

Rödfärgsprisets jury bestod i år av arkitekterna Love Arbén, ordförande, Mikael Bergquist och Elizabeth Hatz.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141