23948sdkhjf

”Massivträ är vårt vapen”

Internationell arkitekt spetsade till byggkonferens

Den internationellt kände arkitekten Anthony Thistleton fick ansvaret att avsluta årets upplaga av konferensen Building Sustainability. Hans budskap var att vi har en klimatkamp att utkämpa för att undvika en total kollaps av ekosystemen.

– CLT är vårt utvalda vapen, menade den Londonbaserade arkitekten, och beskrev med ett stort antal exempel hur allt fler byggare och fastighetsföretag lyssnar på argument om fördelarna med trä.

Men politiskt går det fortfarande trögt. Det finns även ett problem med att miljökämpar som vill rädda världen med träbyggande kan hamna i motsatsställning till de miljökämpar som vill rädda träden från att använda.

– Vi måste få dessa grupper att komma samma och prata med varandra, konstaterade Anthony Thistleton.

Londonarkitekten är en del i den träinriktade arkitektbyrån Waugh & Thistleton, där både Andrew Waugh och Anthony Thistleton reser mycket för att hålla föredrag och delta i möten om träbyggande, utöver sitt egentliga arbete som arkitekter.

En längre intervju med Anthony Thistleton kommer i NTT.

Utöver detta slutanförande var det inte trä som dominerade Building Sustainability. Föredrag och diskussioner handlade framför allt om nya sätt att hantera och effektivisera energianvändning och logistik, samt den utveckling som pågår av etablerade material som betong och isoleringsmaterial. Men en intressant iaktagelse var att nästan hela den mångtaliga publiken både satt kvar under Anthony Thistletons anförande och gav det ett kraftfullt bifall. Intresset för träbyggande finns ändå i dagens byggbransch.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078