23948sdkhjf

Mindre älg – mer trä

Samlad rapport om skogens framtid

För första gången har Skogsstyrelsen i samverkan med skogsnäringen, forskning och den ideella miljörörelsen, tagit fram en mängd konkreta förslag på hur svensk skogsproduktion skulle kunna bli effektivare. I en ny rapport ges bland annat förslag på hur skogsskadorna kan minska, en förbättrad klövviltsförvaltning, och hur man kan sköta skogen för högre tillväxt och stärkta miljövärden. Förslagen ska nu diskuteras vid fyra seminarier runt om i Sverige.

– Allt talar för att efterfrågan på skogsråvara kommer att öka där skogen kommer att spela en stor roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Med det här vill vi lyfta fram vad som skulle kunna göras för att öka skogsproduktionen, samtidigt som vi bidrar till andra samhällsmål, säger Erik Normark, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen och rapportförfattare.

Några av förslagen för att öka produktionen är en snabb anpassning av mängden klövvilt för att minska skadorna av viltets bete i skogen samt en fortsatt satsning på trädförädling.

Förslagen i rapporten som släpps i dag ska remitteras. Under remisstiden, november till januari, ska förslagen lyftas på seminarier som hålls på fyra orter runt om i landet: Skellefteå, Växjö, Örebro och Östersund. Tanken är att få en bred diskussion på seminarierna där bland annat skogssektorn, ideella organisationer och andra myndigheter har möjlighet att delta. De slutgiltiga förslagen beräknas vara färdiga i en sista rapport som släpps mars-april 2019.

Svenska Naturskyddsföreningens representant i samverkansprocessen har i en särskild bilaga uttryckt sin avvikande mening mot rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157