23948sdkhjf

Stora Enso ansluter till hållbart trätextilprojekt

Med skogsjätten som ny partner går H&M:s och Ikeas TreetoTextile-projekt in i en industriell fas.

H&M och Ikea samarbetar redan med innovatören Lars Stigsson i det gemensamma bolaget TreetoTextile AB. Målet är att utveckla nya fibrer som är hållbara och kan produceras till en låg kostnad. Nu ansluter sig även skogsjätten Stora Enso till joint venture-projektet. 

– Vi är glada över att välkomna Stora Enso som samarbetspartner och ser fram emot att dela med oss av det innovativa arbete vi bedriver inom TreeToTextile. Med hjälp av vår nya partner kommer vi att gå in i en industrialiseringsfas, säger Annica Karlssonstyrelseordförande i TreetoTextile AB, i en kommentar.

TreetoTextile använder förnybar skogsråvara i processen och regenererar cellulosa till en textilfiber. Denna produktionsprocess använder mindre energi och kemikalier, vilket gör processen betydligt mer hållbar och kostnadseffektiv jämfört med konventionella tekniker och fibrer. 

Tekniken har testats tidigare i Sverige, men ska nu skalas upp till en demoanläggning vid en av Stora Ensos nordiska anläggningar.

– Vi är väldigt glada över att vara en del av detta partnerskap och därigenom bidra till en mer hållbar textilproduktion. Det blir spännande att följa industrialiseringen av denna teknik på en av våra anläggningar för att möta den växande efterfrågan, säger Markus Mannström, chef för divisionen för biomaterial på Stora Enso.

Ikeagruppen och H&M-gruppen planerar att använda fibern i sina produkter, men tanken är också att fler ska kunna ta del av denna hållbara fiber, eftersom den kan användas i konventionella leverantörskedjor.

De nu fyra parterna i bolaget har alla lika stora andelar i TreetoTextile AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109