23948sdkhjf

Potential för furu

Studier visar på stor potential

Oavsett land och inredningsstil har många människor en positiv syn på inslag av trä. Det visar en ny studie om intresset för interiöra furuprodukter som har genomförts av ett forskningsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation. Bakom studien står branschorganisationen Svenskt Trä, Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet.

Syftet med studien var att skapa en tydlig bild av marknadens krav och förväntningar på interiöra träprodukter. Resultaten baseras på en enkätstudie utförd i sju europeiska länder; Sverige, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Frankrike och Spanien och baseras på drygt 7000 svar.

Resultaten visar ett tydligt positiv intryck till trä i hemmet i samtliga länder och oberoende inredningsstil (Modern, Skandinavisk, Lantlig och Klassisk). Trä förstärker dessutom en positiv inställning till inredningsstilen, det vill säga att man blir mer positiv till en stil om det finns synligt trä än om det inte finns. Respondenterna föredrar trä i både golv, väggpanel och möbler, även detta oberoende av stil. En stor grupp föredrar uttryckligen trägolv i furu och både trägolv och väggpanel uppskattas i högre grad i ljusa kulörer. Fler vill ha synlig kvist i trägolv och väggpanel än kvistfritt. Lätthet att hålla rent, monteringshjälp och möjlighet till hemleverans är alla tre viktiga faktorer vid köp för konsumenter. I stora drag anses pris, kvalitet och utseende/design ha lika stor betydelse vid köp av inredningsprodukter.

Olof Broman, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet menar att huvudresultatet för studien är att trä är ”inne”.

– Studien visar att med rätt stil, kulör, yta, funktion och design finns enorm potential för materialet furu både inom möbeldesign och interiör inredning, säger Olof Broman. När det gäller trägolv föredrar cirka 70 procent av respondenterna den ljusa färgskalan, det vill säga ljust brun och grå färg. Det gäller också väggpanel där även vitt trä är uppskattat.

– Trägolv och väggpanel bidrar till en varm känsla i inredningen. Med ny teknik och ytbehandling är det också möjligt att skapa många olika uttryck och stilar. Det såg vi inte minst på London Design Fair där den svenska designpaviljongen fick stor uppmärksamhet med sin rosalaserade nyskapande träyta, säger Björn Nordin, chef för Interiör och design, Svenskt Trä.

Respondenterna i studien ombads också ta ställning till påståenden avseende produkters miljöpåverkan där en majoritet svarat att de värdesätter att en produkt har låg miljöpåverkan och mer än hälften anser även att trä är ett bättre material än alternativen sett ur miljösynpunkt.

– Vi ser idag en trend att allt fler inredningsarkitekter och designers väljer furu då man värderar miljöaspekten högt och för att det kan ges många olika uttryck, avslutar Björn Nordin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.454