23948sdkhjf

Projekt ska ge mer lövträ i byggsektorn

2,8 miljoner ska utveckla nya konstruktioner

I Europa finns ett stort och ökande lövträdsbestånd som dessvärre är en underutnyttjad resurs inom byggsektorn. Nu ska forskare vid Institutionen för byggteknik vid Linnéuniversitetet utveckla ekonomisk, tillförlitlig och innovativ teknik för att bättre kunna utnyttja resurserna, i ett projekt tillsammans med företag och universitet i Tyskland, Österrike och Frankrike.

Lövträslag har stor potential att användas i bärande konstruktioner men används idag istället ofta till möbler eller till och med som bränsle. Att använda lövträslag i byggnader skulle kunna ge både ekonomiska fördelar och miljövinster. I dag saknas effektiva mekaniska förband för att sammanfoga byggelement av lövträ, vilket innebär ett hinder för en effektiv och ekonomisk användning i bärande träkonstruktioner.

– För att kunna öka antalet träbyggnader och övergå till ett mer hållbart byggt samhälle behövs effektiva, hållbara och framförallt säkra designmetoder säger projektledaren Thomas K Bader vid Linnéuniversitetet. I dag används lövträ nästan bara i timmerbyggnationer. De ökade volymerna av lövträd i våra skogar ger oss möjligheten att utveckla avancerade produkter för hållbara byggnader, givet att pålitliga designmetoder finns tillgängliga,.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094