23948sdkhjf

Träindustrin behöver fler EPD

Byggbranschen vill ha besked

I dag vill byggbranschen allt mer ha EPD för byggmaterial och byggkomponenter. En EPD, Environmental Product Declation, ger arkitekter, byggföretag och beställare möjlighet att bedöma miljö- och klimateffekten av olika alternativ. Där vinner ofta trä, men allt trä vinner inte lika mycket.

I beräkningar av miljö- och klimateffekter ingår allt från ax till limpa, eller från skog till färdigt trähus. Därför är det nödvändigt att veta vilken energi som använts vid produktion och transporter.

– Här kan svenska produkter som KL-trä och limträ dra stor nytta av vår relativt sett ”goda” energi från vattenkraft, menade Anna Pantze från Tyréns, vid ett seminarium i veckan arrangerat av Ipos, en den i forskningsprogrammet Bioinnovation.

Anna Pantze uppmanade träindustrin att arbeta målmedvetet för att ta fram EPD för fler av sina produkter och produktgrupper, och konstaterade att man kommit betydligt längre i Norge.

Ulf Wiklund, marknadschef och affärsutvecklare vid Tyréns, menade vid seminariet att byggindustrin kan klara det övergripande målet om 50 procent lägre koldioxidutsläpp till 2030 om alla använder nu känd teknik.

– Men för att komma vidare till 75 och 100 procent måste ny teknik in, framför allt inom stål och betong.

Mer om Ipos seminarium i NTT nr. 2 2019, som kommer ut inom kort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094