23948sdkhjf

Trästommar stärker miljöprofil

Bostadsområde i Norrköping byggs med KL-trä

Martinsons har fått uppdraget att leverera stommar i KL-trä till det helt nya bostadsområdet Björkalund i Norrköping. Projektet omfattar två flerbostadshus i första etappen. Uppdraget innebär att Martinsons får förnyat förtroende av entreprenören Åhlin & Ekroth och Winell & Jern Arkitekter som båda låg bakom det spektakulära Valla Berså i Linköping.

Vi ser verkligen fram emot att få samarbeta igen. Det här är dessutom HSB Östras första nybyggnation i trä, så det gör projektet lite extra spännande, säger Johan Jarl, Martinsons.

Valla Berså, dit Martinsons levererade KL-trästommar 2017, hade formen av en rund berså och blev ett konkret exempel på möjligheterna med trä som stommaterial i stora trähus.

Vi vill tänka långsiktigt och bidra till klimatmässigt hållbara boenden. Att bygga i KL-trä känns därför helt rätt, säger Elisabet Tallving, HSB Östra.

Lägenheterna i HSB:s bostadsrättförening Björkalund ett är 44 till antalet och är mellan 39,5 och 100 kvadratmeter stora. Husen projekteras för att uppfylla kraven för miljöbyggnad silver och en del av energin kommer från solceller på hustaken.

I mitten av januari hade HSB sålt tillräckligt många lägenheter för att det skulle vara läge att sätta spaden i jorden. Martinsons har inlett projekteringen och första leverans är beräknad till vecka 23 eller 24.

Redan nu finns långt gångna planer på en andra etapp och tanken är att det om några år ska finnas hela 400 bostäder på Björkalund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097