23948sdkhjf

Klimatneutralt för White

Första projektet av många

Whites första klimatneutrala hus kommer uppföras i Malmö. Tillsammans med Wästbygg Projektutveckling AB kommer White gestalta hus och lokaler i utbyggnadsområdet Citadellsfogen i Västra hamnen, Malmö. Då Wästbyggs plan är att projektet NollCO2-certifieras blir detta Whites första hus med den märkningen i Sverige.

Certifieringen, vilken lanserades förra året av Sweden Green Building Council, har som målsättning att uppnå så kallat nettonollutsläpp av växthusgaser under byggnadernas livscykler.

– White har som mål att påbörja 30 koldioxidneutrala byggnader innan 2019 är till ända och detta blir våra första hus med den nya certifieringen. Det känns spännande att samarbeta kring detta tillsammans med Wästbygg Projektutveckling som också är ett företag med ambitiösa klimat- och miljömål, säger Rafael Palomo, ansvarig arkitekt på White, Malmö.

Husen kommer att gestaltas efter varje kvarters specifika förutsättningar.

På den ena tomten är tanken att skapa små, kompakta bostäder, med gemensamma, sociala funktioner och hållbara tjänster med fokus på delningsekonomi. Här finns även planer på att rita in lägenheter för kollektivboende för att uppmuntra till alternativa boendeformer.

Det andra huset har ett unikt läge, med dess närhet till både grönområden och vatten. Här kommer att finnas extra faciliteter som boende i de andra kvarten kan nyttja. Några exempel på vad det skulle kunna vara är bil- och verkstadspool och ett ”fälleshus” med festlokal, tvättstuga och gårdsodling. I bottenplan kommer det finnas lokaler som möjliggör verksamhetsformer av olika slag.

Att skapa en stark koppling mellan platsernas befintliga och nya värden är en viktig del gestaltningsprocessen.

– I arbetet med att utveckla dessa kvarter kommer Whites kompetens och erfarenhet inom dialog och processledning vara värdefull, för att skapa trygga stadsmiljöer som är tillgängliga och välkomnar alla Malmöbor, säger Rafael Palomo.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078