23948sdkhjf

Nu sker en avmattning i skogsindustrin

Konjunkturinstitutets barometerindikator från februari, som mäter det aktuella stämningsläget i svensk ekonomi i stort, ökade marginellt efter att ha sjunkit flera månader i rad.

– Att det skulle bli en mer dämpad utveckling av ekonomin var väntat efter en period med en stark tillväxt. Trots fallet pekar indikatorn fortsatt på ett något starkare stämningsläge än normalt i ekonomin, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på branschorganisationen Skogsindustrierna till Skog Supply.

Konfidensindikatorn för sågverken och massa- och pappersindustrin har fallit brant under nästan ett år. Utvecklingen kan kopplas till att 2018 var ett väldigt starkt år för industrin och att det nu sker en avmattning. Enligt Kerstin Hallsten är situationen och förväntningarna i industrin är dock fortfarande klart över det normala.

Barometern visar att nulägesomdömet om orderstockarnas storlek har justerats ner och att de är under ett historisk genomsnitt. Utfallet av orderingången har också fortsatt att falla för sågverken, medan massa- och pappersindustrins orderingång från hemmamarknaden är fortsatt god, enligt Kerstin Hallsten.

– Framöver väntar sig företagen en ökning av produktionen. Det verkar rimligt då vi vet att ny produktionskapacitet har tagits i drift under hösten och förväntas nå full kapacitet under 2019, säger Kerstin Hallsten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142