23948sdkhjf

Småhusorder minskar med 20 procent

Men möbelexporten ökar med fyra procent.

Följderna av en avmattad bostadsmarknad, med färre antal bygglov och stagnerande nyproduktion, har satt avtryck för ett flertal stora branschgrupper inom trä- och möbelindustrin.

Först och främst småhus men även dörrar, fönster och trappor har en vikande orderingång.

Det framgår av Trä- & Möbelföretagen, TMF:s siffror för 2019, som visar den senaste statistiken för helåret 2018.

Samtidigt publiceras TMF:s marknadsrapport 1 2019 med omvärldsbevakning av bostadsmarknaden, inkluderande  en uppdatering av det ekonomiska läget för byggsektorn.

Åtta procents minskning av mängden bygglov för styckebyggda småhus präglar trä- och möbelindustrin under året som gick. 

För byggstartade småhus har orderingången minskat med 20 procent i jämförelse med  2017. Samma trend gäller också för TMF:s produktgrupper dörrar, fönster och trappor.

För dörrar och fönster är nedgången 5 procent respektive 5,5 procent medan försäljningen av trappor minskat med 10 procent under 2018 jämfört med 2017.

- Om avmattningen på bostadsmarknaden fortsätter– inte minst på grund av tuffa finansiella förutsättningar - påverkas ännu fler företag inom trä- och möbelindustrin, säger David Johnsson, vd på TMF.

Glädjande nog har möbelindustrin en fortsatt positiv utveckling, inte minst gentemot den globala marknaden - under 2018 ökade den svenska möbelexporten med fyra procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063