23948sdkhjf

Miljötänk ger Moelven rekordresultat

Efterfrågan ökar på träprodukter

Förra året gav det bästa årliga resultatet någonsin för Moelven. Företaget levererade även sitt bästa fjärde kvartal någonsin.

Moelven Industrier har ett preliminärt årsresultat på motsvarande mer än 690 miljoner svenska kronor för 2018. Om det kvarstår blir detta det näst bästa årsresultatet under Moelvens 119 år långa historia och innebär en ökning med cirka 235 miljoner kronor jämfört med 2017. Omsättningen under 2018 uppgick till motsvarande 12 miljarder svenska kronor.

Det fjärde kvartalet 2018 var också historiskt. Aldrig tidigare har Moelven kunnat presentera ett bättre resultat från årets tre sista månader.

Koncernchef Morten Kristiansen på Moelven Industrier ASA är mycket nöjd med resultatet.

– Det är fortfarande stor efterfrågan på sågade trävaror och industrivirke och där har vi världsekonomin och intresset för hållbara produkter på vår sida. Just nu är exportmöjligheterna stora och det bidrar kraftigt till resultatet. Wood-divisionen med bland annat byggmaterial, fasad-, interiör- och utomhusprodukter presenterar också ett ökat resultat för 2018. Wood har stor efterfrågan, även om byggverksamheten i Skandinavien har fluktuerat något under året. För Byggsystem-divisionen som omfattar limträ, byggmoduler och systemarmaturer är resultaten något mer skiftande mellan företagen. Här är det i stället olika marknadsfluktuationer i Norge och Sverige som drar ned det totala resultatet något jämfört med 2017.

I år firar Moelven 120 år.

– Vi fortsätter på samma sätt som Moelven har gjort under alla år. Det innebär att vi ständigt arbetar med att utveckla våra medarbetare, våra produkter och vårt kundbemötande. Utan utveckling och framtidsplaner är det lätt att hamna på efterkälken, säger Morten Kristiansen, som kan se tillbaka på en rad innovativa projekt under 2018.

Ett är Mjøstårnet, världens högsta trähus har fått stor uppmärksamhet. Detsamma gäller projektet ”Det digitala sågverket” vid Moelven Valåsen AB och det projektet har också resulterat i nya patentansökningar. Nyligen nominerades robotlinjen vid Moelven Byggmodul i Säffle till utmärkelsen ”Top Five Innovations” av den amerikanska organisationen Hive 50. Det är första gången en sådan nominering ges till ett projekt utanför USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127