23948sdkhjf

Brist på kompetens om hållbart byggande

Undersökning visar på stort behov

Enligt en ny områdesanalys från Myndigheten för yrkeshögskolan gör hållbarhetsfrågan avtryck på vilka kompetenser som efterfrågas av arbetsgivare inom byggbranschen.

Trots att den stora byggboomen ser ut att vara över ligger byggandet på en högre nivå än för bara några år sedan och kompetensbristen är fortsatt stor. När det kommer till byggproduktionsledare kommer det trots nedgången i byggandet att ta många år att utbilda bort efterfrågan.

Myndigheten för yrkeshögskolans analytiker Tommy Olsson befarar att bristen på utbildad personal inom byggbranschen kan komma att riskera viktiga infrastruktursatsningar och sätta käppar i hjulet för viktiga hållbarhetsmål.

– Det råder en mycket stor efterfrågan på kompetens inom hållbarhet, men området är brett och det är många olika sorters kompetens som behövs, bland annat en ökad digital kompetens, säger Tommy Olsson.

Byggbranschen anklagas ibland för att ligga efter i digitaliseringen. Hos en del företag används inte den senaste tekniken, men många tror att det bara är en tidsfråga innan digitaliseringen genomsyrar hela branschen.

– Vi ser redan nu hur utbildningarna förändras och en del av dem ligger verkligen i framkant. Samtidigt finns också möjligheten att det kan tillkomma helt nya yrkesroller i takt med att branschen förändras, säger Tommy Olsson.

Samtidigt som bygg- och fastighetsbranschen står för mer än en femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp är det svårt att hitta arbetskraft till några av de viktigaste arbetsuppgifterna som krävs för att klara av omställningen.

– Samhällsplanering och materialval är viktigt för hållbarheten, men det krävs också installationskompetens och bland annat tillräckligt många VVS-ingenjörer och kyl- och värmepumpstekniker för att få till en förändring. Tyvärr har dessa utbildningsinriktningar ofta en stor andel outnyttjade platser på utbildningarna inom yrkeshögskolan, säger Tommy Olsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.13