23948sdkhjf

Timbersports: Ferry Svan sexa

Blir ett hopp i hemma-vm nästa år.
Skog Supply har tidigare skrivit om hur världseliten inom Timbersports skulle samlas på Tjolöholms slott utanför Kungsbacka för att göra upp om mästartiteln.

Mästerskapet gick av stapeln lördagen den 25 maj och det var första gången en internationell tävlingen inom Timbersports ägde rum i Sverige.

Emma Birgersson är presskontakt för Timbersports i Sverige. Hon berättar att tävlingen tagit ungefär ett år att förbereda.

– Timbersports tar upp ungefär 500 hotellrum och 1000 måltider på Tjolöholms slott. Dessutom ger det uppmärksamhet inte bara till Kungsbacka och Göteborg, utan till hela landet, säger hon.

Emma Birgersson förklarar att Timbersports Champions Trophy för seniorer och Rookie-VM tidigare brukade gå på olika dagar, men att det numera alltid sker på samma dag.

Det är tradition att Champions Trophy för seniorer och Rookie-VM avgörs på spektakulära platser. Därför var Tjolöholm Slott noga utvalt till detta ändamål.

– Slottet är en ovanligt vacker plats på jorden och tävlingen kablades även ut till miljontals tv-tittare världen, säger Emma Birgersson.

Hon berättar att publiken hade kommit från hela världen och att intresset för sporten växer mer och mer.

Tävlingarna inleddes med Rookie-VM. Australien och Nya Zeeland hör till de dominerande nationerna i Timbersports. Den starka traditionen höll i sig även under årets Rookie-VM. Chris Lord segrade före Josh Bakes från Australien. Men det var en ovanligt hård kamp. Båda atleterna hade samma poäng (32) men, Chris Lord var en tiondel av en sekund snabbare när tiderna från första grenen Stock Saw avgjorde slutresultatet.

– Jag är supernöjd över min insats och det mesta stämde i dag. Jag visste att jag hade chansen att ta titeln, men att verkligen göra det är en annan sak. Mitt nästa mål är att inom ett par år kunna kvala in bland seniorerna, men som alla vet är det tufft att slå sig in i Nya Zeelands landslag, konstaterade Chris Lord, som var i Sverige för första gången.

Emil Hansson som representerade Sverige var jämnheten själv vilket resulterade i en bronspeng, en placering bättre än under mästerskapet i Marseille i fjol. Inför Single Buck hade Emil Hansson en helt ny handsåg, men en annan typ av trä i finalen jämfört med träningen, orsakade några stopp som kostade dyrbar tid. Alla kunde se att Emil Hansson var besviken efter den delgrenen, men efter sista tävlingen så var han ändå nöjd.

– Det går åt rätt håll för varje mästerskap och att få stå på pallen inför hemmapubliken kändes helt fantastiskt. Jag är supermotiverad för att fortsätta satsa på att utvecklas inom sporten, säger han.

Finalen av Champions Trophy på Tjolöholms Slott blev ett mäktig heat mellan USA och Australien. Amerikanen Matt Cogar var aningen vassare än australiensaren Laurence O´Toole och snodde segern med en knapp marginal på 1,5 sekunder med tiden 1:03.69.

Sverige representerades av Ferry Svan, som hade ett suveränt stöd av publiken på över tusen personer. I första matchen tog Ferry Svan en knapp seger tidsmässigt över tjecken Martin Kalina. Tiden 1:18.75 tog Ferry Svan vidare till kvartsfinalen där polacken Michal Dubicki väntade. Det blev en stenhård kamp och där Ferry Svan slog ett nytt personligt rekord med tre sekunder, 1:12.94, men Dubicki var strået vassare och gick vidare till semifinalen.

– Alltid trist att förlora en jämn match, men jag är ändå jättenöjd med resultatet. Jag presterade på topp och känner att jag fortsätter att utvecklas i rätt riktning. För varje tävling kommer jag allt närmare den yttersta världseliten, konstaterade Ferry Svan som blev ordentligt hyllad av publiken för sin insats och fick skriva åtskilliga autografer efteråt.

– Om Ferry Svan fortsätter att utvecklas lika snabbt som hittills, kan vi räkna med honom som en riktig publikmagnet i VM nästa år, säger Emma Birgersson och avslöjar att VM i Timbersports kommer att arrangeras i Sverige till hösten nästa år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094