23948sdkhjf

Södra väljer Heinola vandringstorkar

Ska torka ner till 12 procent slutfuktkvot

Heinola kommer att leverera två stycken 2-zons automatiska vandringstorkar av typ HTC med sammanlagd torkkapacitet på 60 000 m3/år till Södras sågverk i Värö.

Vandringstorkarna ska torka 23 mm, 33 mm och 43 mm furu och gran ner till 12 procent slutfuktkvot och utrustas med värmeåtervinningsanläggning, tryckramar, högtrycksvattenbasning HPHW, energimätning per tork samt Heinola styrsystem.

Torkarna ska vara förberedda för en framtida komplettering med ytterligare två vandringstorkar. De två vandringstorkarna levereras nyckelfärdiga bredvid befintliga kanaltorkar och torkanläggningen kommer att tas i produktion i juni 2020.

– Virkestorkarna är i nuläget en flaskhals i sågproduktionen på Värö och i och med investeringen av två nya torkar säkerställer vi förutsättningarna för att kunna nyttja hela vår produktionspotential men också att vi tar höjd för framtiden, säger Marcus Åsgärde, platschef från Södra Wood Värö.

Virkestorkarna kommer inledningsvis ianvändas i befintlig produktion men när den nya fabriken för korslimmat trä står färdig på Värö ska de användas där.

– Vi jämförde flera leverantörer, men valde till slut Heinola eftersom de erbjöd en kundanpassad torkanläggning med fokus på våra förutsättningar och krav. Heinola har i upphandlingsprocessen varit mycket lyhörda på vad vi faktiskt vill ha och dialogen har under hela processen varit mycket god. 

– Vi är för närvarande Finlands största leverantör av virkestorkar och med denna order öppnas ytterligare kanaler till den svenska marknaden för våras virkestorkar, säger Jan Räsänen, vd från Heinola Sågverksmaskiner AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078