23948sdkhjf

Stora Enso vill stänga Kitee sågverk

Stora Enso vill öka lönsamheten. Därför planerar företaget att samla all produktion av granvirke i Finland till sågverket i Varkaus.

Samtidigt vill företaget stänga Kitee sågverk.

– Det är verkligen trist för alla på Kitee. Det är ju en liten ort som kanske kommer att drabbas hårt, men lönsamheten för granvirkestillverkningen har varit svag och för marknaden i det stora hela är kommer det att bli bra, säger Cathrine Wallenius, kommunikationschef för Stora Enso Wood Products, till Skog Supply och forsätter:
– I Varkaus ser vi tydliga synergieffekter med vårt massa- och kartongbruk. Detta ger oss möjligheter att optimera råvaran, logistiken och energianvändningen samtidigt som det öppnar upp för en bättre produktmix och stärkare innovation och utveckling.

Hon förklarar att beslutet inte är fattat ännu och att det kommer att bli fackliga förhandlingar under hösten.

Om Stora Enso får som de vill kommer produktionen vid Kitee sågverk att fasas ut gradvis fram till slutet av året. Det skulle innebära att 85 personer vid Kitee sågverk blir av med sina jobb och 20 stycken anställs vid Varkaus.

Denna konsolideringsplan ingår i Stora Ensos program på 120 miljoner euro för att upprätthålla vinstnivån genom minskade rörliga och fasta kostnader.

FAKTA
Stora Enso

Är en skogsindustrikoncern med verksamhet i fyra världsdelar. Företaget arbetar huvudsakligen inom områdena förpackningar, produkter av biomassa, träprodukter och papper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094