23948sdkhjf

Elding Oscarson vann Wisdome

Så ska trähuset se ut

Elding Oscarson ritar Stockholms smartaste hus i trä vid Tekniska museet.

Nu är det klart hur den nya upplevelsearenan för vetenskapskommunikation vid Tekniska museet ska se ut.

Arkitektbyrån Elding Oscarson kommer att rita den högteknologiska domteatern som blir ett landmärke för både Stockholm och Kungliga Djurgården.

Det är en konstruktion helt i trä – ett hållbart val, som ska väcka nyfikenhet och ge plats för innovation och lustfyllt utforskande.

Under våren har tre mycket kvalificerade arkitektkontor deltagit i parallella uppdrag och ritat var sitt förslag på den nya byggnaden för Wisdome Stockholm vid Tekniska museet.

Nu är det klart att arkitektkontoret Elding Oscarsons närmast poetiska formkoncept som ska ge rum för den allra senaste visualiseringstekniken och samtidigt knyta ihop museets inne- och utemiljöer på ett sätt som markant ökar tillgängligheten.

Så här beskriver arkitekterna Johan Oscarson och Jonas Elding sitt förslag:
- Förslaget skapas av sitt innehåll, där formen ges av taket som omsluter domen. Under den böljande takformen bildas ett kraftfullt, identitetsbärande rum i direkt kontakt med innergården, säger Johan Oscarson.

- Med den nya byggnaden vill vi öppna upp museet för ny användning och ny publik. Tekniska ska vara ett vardagsrum för alla, året om, säger Jonas Elding.

Formkonceptet smälter väl in i kulturmiljön och bygger på en spektakulär, lätt och innovativ takkonstruktion i trä som framhäver den kupolformade domen och gör den till den självklara fokuspunkten. Interiört skapar taket ett iögonfallande rum.

Tekniskt och arkitektoniskt visar lösningen på möjligheterna inom träbyggnad och pekar ut en riktning för framtidens hållbara och resurssmarta byggande. Byggnaden är pedagogisk inte bara till sitt innehåll, utan även konstruktionen i sig blir en upplevelse av hållbart och innovativt träbyggande för framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141