23948sdkhjf

Flis i stället för plast

Närproducerad flis har visat sig vara ett fullgott alternativ till importerad plast när Veidekke isolerar nygjuten betong som används till fundament till vindkraftverk.

Plast blir allt mer ifrågasatt som material i de mest skiftande sammanhang, så även för användning i bygg- och anläggningsprojekt. Bland annat används ofta olika typer av mattor i polyester eller skumplast över nygjuten betong i fundament som måste behålla värme och fukt för att inte riskera att spricka – något som inte är helt ovanligt då temperaturen sjunker under cirka 15 grader.

När grunden skulle läggas i Slageryd vindpark i Vetlanda kommun blev dock lösningen en helt annan.

Det är ingen slump att det byggs en vindpark på den här platsen. Det är väldigt blåsigt och vi insåg att det skulle bli problematiskt att hantera stora rullar av polyester och skumplast i den miljön. De rullar helt enkelt iväg, säger Torbjörn Karlsson, platschef hos entreprenören Veidekke.

Jakten på alternativa metoder blev dock inte så långvarig. Lösningen hittades några kilometer bort i Hökhult, hos det lokala företaget Peter Svensson Energiflis.

Här fanns ett enkelt, effektivt och hållbart alternativ som även produceras lokalt. Det ska ställas mot att vi annars importerar och transporterar skumplastrullar från Kina som både är dåligt för miljön och försvårar vårt arbete, säger Torbjörn Karlsson.

Vindparken i Slageryd kommer att bestå av sex vindkraftverk som ska stå klara i början av 2020. Tillsammans kommer de att producera 71 GWh förnyelsebar energi, vilket motsvarar årskonsumtionen för 15 000 normalstora villor per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094