23948sdkhjf

Spadtag i Kastet ska ge förnybara drivmedel

Setra i nysatsning med Preem

Pyrocell, som ägs gemensamt av Preem och Setra, sätter spaden i jorden vid Kastets sågverk för att bygga en anläggning för framställning av Pyrolysolja av sågspån. Pyrolysoljan förädlas till förnybara drivmedel och nästa höst startar leveranserna.

Setra kommer att leverera sågspån från Kastets sågverk i Gävle till den intilliggande pyrolysanläggningen där spånet förädlas för att därefter gå vidare till Preems raffinaderi i Lysekil.

– 50 000 ton torrt sågspån kommer att ge cirka 25 000 ton pyrolysolja om året som förädlas till biobränslen, säger Sören Eriksson, utvecklingsingenjör på Preem, till Woodnet. Anläggningen blir Europas första produktionsanläggning av pyrolysolja som kopplas till ett raffinaderi.

Byggstart kommer ske i höst och anläggningen tas i drift år 2021. Om 10 år ska 10-15 liknande anläggningar vara i drift i Sverige om allt går vägen i Kastet. Ambitionen är att 3 miljoner kubikmeter förnybara drivmedel ska framställas år 2030.

FAKTA – Pyrolys

Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så att det fasta materialet förångas och kan kondenseras ut till en vätska. Genom pyrolys kan restprodukter från skogen, grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en olja som sedan kan raffineras till förnybar bensin och diesel.

FAKTA – biodrivmedel
Under 2017 såldes cirka 9 000 000 kubikmeter drivmedel totalt i Sverige, varav drygt 1 900 000 kubikmeter motsvarades av biodrivmedel, enligt Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI). Cirka 15 procent av allt biodrivmedel producerades i Sverige, resten importerades från andra länder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156