23948sdkhjf

Sågverksföretagen tar itu med olyckor

Sågverken ska bli säkrare arbetsplatser

Sågverksbranschen är hårt drabbad när det gäller arbetsolyckor och arbetsskador. SSG har därför tillsammans med SCA Wood, Holmen Timber, Stora Enso Timber, Norra Skogsägarna, Södra Wood och Industriarbetsgivarna skapat en ny branschspecifik säkerhetsgrupp - SSG Sågverksnätverk - som ska fokusera på just säkerhetsfrågor.

Christel Benke, SSG– Nätverket har skapats för att företagen ska kunna dela med sig av kunskaper och erfarenheter inom arbetsmiljöområdet. Målet är att minska antalet olycksfall och arbetsrelaterade sjukdomar i branschen, säger Christel Benke, processledare för SSG Säkerhetskommitté och det nya Sågverksnätverket.

Sågverken har legat konstant allra högst i statistiken över arbetsolyckor med frånvaro under åren 2008-2018. Antalet olyckor är betydligt fler än för massa och papper, stål och metall och gruvor.

Visserligen syns det ett trendbrott nedåt från år 2015, men olyckssiffrorna är fortfarande alldeles för höga, säger Christel Benke.

De flesta skador är klämskador och fallskador orsakade av den tunga trafiken på sågverksområdena och från arbeten på hög höjd

Det kan också slarvas med användning av vissa typer av skyddsutrustningar, säger Christel Benke.

Men maskinerna är inte heller alltid säkra.

Ur arbetsmiljösynpunkt behövs det utvecklas säkrare teknisk utrustning. Sågverken behöver även gemensamt komma överens om vilka krav de kan och ska ställa på sina leverantörer för att maskiner och utrustning ska vara så säkra som möjligt, likaväl hur man kan hitta gemensamma arbetssätt avseende entreprenörer. Här kan Sågverksnätverket och SSG hjälpa till med att jobba fram rekommendationer och ”best practice” i olika avseenden.

När det gäller den tunga trafiken på sågverksområdena, så saknas det ofta tillräckligt bra rutiner.

Det är också något vi tittar närmare på inom gruppen. En annan aktivitet är att fokusera på säkra stopp med bryt och lås och arbetstillstånd, där rutinerna inte alltid är lika strikta som inom till exempel massa- och pappersindustrin.

Ytterligare en viktig fråga är utbildningen av ledarna.

Sågverken har ofta små organisationer och som därför kan sakna dedikerade arbetsmiljöingenjörer. Arbetsmiljöansvaret ligger ofta hos ledningen, men i sågverken får cheferna många gånger även det praktiska ansvaret att driva arbetsmiljöfrågorna. Här behöver deras kunskap, engagemang och ansvar ökas och de behöver utbildas i säkerhet och arbetsmiljö, likaväl som i säkerhetskulturfrågor, säger Christel Benke.

Nollvision i sikte

SSG Sågverksnätverk har haft flera inledande möten, det senaste hölls i maj. Hittills har de påbörjat arbetet med att ta fram ett stöd för att beräkna KPI:er avseende olika typer av olyckor, tillbud och frånvaro på grund av dessa.

Vi försöker också jämföra olycksstatistiken mellan varje anläggning och med andra industrier för att bättre förstå vad andra har tagit för goda initiativ. Nätverket är till för att dela kunskap och erfarenhet inom arbetsmiljöområdet och målet är att minska olyckor och sjukdomsfall, säger Christel Benke och avslutar:

Ambitionen är att sågverksindustrin ska ha en arbetsmiljö som är tilltalande och att vi gemensamt hjälper till att skapa helt olycksfria och hälsosamma arbetsplatser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188