23948sdkhjf

Virkespriserna vänder nedåt

Första gången sedan 2016

Under årets tredje kvartal har priserna på både sågtimmer och massaved minskat för första gången sedan 2016. Minskningen skedde framförallt i landets södra delar. Sågtimmerpriset minskade med 5,5 procent och massavedspriset med 4,7 procent jämfört med andra kvartalet 2019, visar Skogsstyrelsens senaste statistik.

Sågtimmerpriset minskade redan föregående kvartal men nedgången har tilltagit och är mer betonad söderut i landet under det tredje kvartalet 2019. I region Syd minskade priset med 8,5 procent och i region Mellan minskade det med 5,2 procent. I region Nord ökade priset något med 1 procent.

– Vi såg indikationen under föregående kvartal men nu ser vi en bredare och tydligare trend att priserna överlag är på väg ned och särskilt syns detta i södra delarna, säger Sebastian Constantino, statistiker på Skogsstyrelsen.

Massavedspriset har under kvartal ett och två 2019 varit oförändrat eller svagt ökat men vänder nu nedåt. Minskningen är kraftigast i region Mellan med 6,7 procent medan det i region Syd minskar med 2,6 procent. I region Nord ökar priset istället med 2,6 procent.

I jämförelse med tredje kvartalet 2018 minskade priset på sågtimmer med 7,4 procent för landet som helhet. Regionalt har priset minskat med 9,3 procent i region Syd, 9,7 procent i region Mellan och 1,1 procent i region Nord.

Priset på massaved har dock ökat med 2,4 procent i hela landet, jämfört med tredje kvartalet 2018. Regionalt finns dock stora variationer. I region Syd ökade priset marginellt med 0,7 procent, i region Mellan med 1,7 procent medan det i region Nord ökade med 14,5 procent.

Statistiken avser priser på leveransvirke. Leveransvirke är ett leveranssätt som innebär att skogsägaren själv, med hjälp av anställda eller entreprenörer, levererar virket till bilväg. Leveransvirke utgör runt 9 procent av totala virkesförsäljningen.

Genomsnittspriserna bygger på volymvägda rundvirkeskvantiteter och avser löpande priser där hänsyn inte har tagits till inflationen. Att statistiken är volymvägd innebär att det är storleken på virkesaffären som tillsammans med styckpriset formar genomsnittspriset.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078