23948sdkhjf

Stora Enso Skog certifierar arbetsmiljön

Första globala ISO-standarden

Stora Enso Skog månar om sina medarbetares välmående. Därför satsar företaget mycket på arbetsmiljön, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nu är man som första enhet i Stora Enso certifierade enligt en ny standard.

–Vi är så klart väldigt stolta och glada. Alla har rätt till en säker och hälsosam arbetsmiljö, säger Mikael Eriksson på Skogshälsan, Stora Enso Skogs företagshälsovård.

För första gången finns alltså en global ISO-ledningssystemstandard för arbetsmiljö; ISO 45001.

Den hjälper organisationer att systematiskt stärka den fysiska och sociala hälsan på arbetsplatsen.

Tack vare den kommer frågor kring säkerhet, psykosocial arbetsmiljö, ledningens engagemang och medarbetarnas delaktighet ännu mer i fokus.

-Säkerhetstänk har ju alltid funnits hos oss. Vi har höjt ambitionerna ytterligare när det gäller att jobba främjande och förebyggande. Exempelvis för att förhindra kränkningar och stress. Tack vare arbetet med certifieringen har vi också förbättrat våra utredningar kring olycksfall, berättar Mikael Eriksson.

Under det två år som arbetet med certifieringen tagit så har man åtgärdat brister och avvikelser som uppdagats. Under våren 2019 är certifieringen tillslut på plats och under hösten kom det efterlängtade intyget.

–Vi har haft många olika aktiviteter. Till exempel har 700 maskinförare fått gå en utbildning om säkerheten ute på fältet. Men vi har också haft workshops med våra tjänstemän om säkerhet, mångfald och hur man förebygger kränkningar på arbetsplatsen. För det är precis lika viktigt, förklarar Mikael Eriksson.

Den nya standarden tydliggörs även ledningens roll.

–Den nya standarden trycker mycket på ledningens ansvar och att de behöver vara tydligt involverade. Den lyfter också att alla som bidrar till företagets resultat ingår i arbetsmiljön, det vill säga även entreprenörer, säger Mikael Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079