23948sdkhjf

Tidiga möten avgörande för stora trähus

Seminarium i Stockholm gav samstämmiga besked

Tidiga och upprepade möten med alla parter är vägen till att lyckas med stora trähus, vare sig det gäller bostäder, kontor eller skolor. Arkitekter och beställare behöver tidigt i projekten samla, experter på träkonstruktion, akustik, fuktkontroll, brandsäkerhet och logistik. Genom att tidigt arbeta igenom byggprojekten kan man få bygget genomfört effektivt och samtidigt se till att funktion och utformning blir den som beställare och arkitekter haft som vision.

Nästan alla talare vid Svenskt Trä:s seminarium ”Ingenjörsmässigt byggande i trä” i Stockholm den 14 november strök under detta. Och för trähus har det i alla fall blivit mycket bättre, menade Gustav Essebro, TK Botnia.

– För några år sedan kom vi ofta in i projekt där man ganska sent kommit på att man av miljöskäl vill bygga i trä i stället för betong som man tänkt från början. Men i dag planerar allt fler för ett träbygge redan från början. Det underlättar enormt för oss.

Gustav Essebro pekade även han på behovet av samordning, och menade att 3D-tekniken skapat bättre förutsättningar för att undvika missförstånd och tala samma språk.

– Tänk er att försöka sätta ihop en Ikea-möbel efter en traditionell planritning, det skulle vara nästan omöjligt för de flesta.

Att alla led i byggprocessen använder 3D i dag underlättar, men Gustav Essbro menade att det fortfarande är ett hinder att man använder olika mjukvara och teknik.

– Däremot finns stora möjligheter med dagens teknik för mejl och chatt. Här kan man utveckla effektiva system för att utbyta fakta och synpunkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047