23948sdkhjf

Mycket publikt i Träpriset

Ett dussin finalister klara

De 12 finalister som tävlar om Träpriset 2020 har offentliggjorts av arrangören Svenskt Trä. En enig jury har valt ut de objekt som representerar det bästa av svensk träarkitektur från de senaste fyra åren. En tydlig trend är att allt fler publika byggnader byggs i trä.

Juryn har varit förvånansvärt enig i sitt beslut. De slutliga finalisterna till Träpriset 2020 har verkligen förtjänat sin plats som Sveriges bästa träbyggnadsverk från de senaste fyra åren, säger Alexander Nyberg som är arkitekt och ansvarig för Träpriset på Svensk Trä.

Träpriset som delas ut vart fjärde år är en temperaturmätare på svensk träarkitektur och speglar vår tids byggande i trä. En tydlig trend för i år är att det är många publika byggnader med bland bidragen vilket även avspeglar sig bland de 12 finalisterna. Fem av de nominerade objekten räknas som offentliga byggprojekt.

– Vi har i detta Träpris konstaterat att trä tar ny mark. Eran då trä ansågs var bara småhusens byggmaterial är helt klart förbi. Att utvecklingen går mot fler publika byggnader så som flervåningshus, sporthallar och andra samlingslokaler visar att trä vunnit acceptans genom hela värdekedjan. Det fina är att fler i samhället, genom denna utveckling, får ta del av god träarkitektur, säger Alexander Nyberg.

Denna människovänliga dimension går dessutom hand i hand med den positiva inverkan trä har på inneklimatet. Trä reglerar temperatur, luftfuktighet samt dämpar luftburna ljud i ett rum på ett behagligt sätt och flera tidiga studier tyder på att trä kan ge både lägre hjärtfrekvens och sänkt blodtryck. I flera av de nominerade objekten har man använt trä av just den anledningen.

– En byggnad handlar om så mycket mer än bara tak över huvudet. Det är ett möte mellan dig och byggnaden i ett komplext samspel mellan programkrav, kulturlager och arkitektoniska och konstruktiva formspråk. Sundbybergs kyrkogårdspaviljong är ett exempel på en byggnad som har som uppgift att bidra till en trygg och omhändertagande miljö för de människor som vistas där. Det är intressant att höra att de som byggt valt att använda trä för att det skapar välbefinnande, säger Alexander Nyberg.

De nominerade objekten visar prov på spännande träarkitektur med en djup förståelse för materialets möjligheter. De är byggda på ett fackmannamässigt sätt och med innovativa lösningar. De nominerade byggnadsverken återfinns i både norr och söder och består av privata bostäder, flerbostadshus, mindre objekt så som ett tehus och ett kajakhus men också stora byggnader så som en ladugård.

Till Träpriset 2020 har sammanlagt 130 tävlingsbidrag kommit in. Av dessa har juryn besökt 40 byggnader och av dessa har 12 byggnader nominerats. Vinnaren offentliggörs på Träprisgalan den 19 mars 2020 på Berns i Stockholm. Träprisgalan är en öppen tillställning som alla är välkomna att anmäla sig till i mån av plats, först till kvarn gäller från och med registreringsstart den 8 januari. Håll utkik på www.träpriset2020.se för mer information.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094