23948sdkhjf

Nobia investerar två miljarder i Sverige

Bygger ny fabrik i Jönköping

Nobias styrelse har idag fattat ett inriktningsbeslut om en investering i en ny produktionsanläggning i Jönköping för att under 2024 ersätta Nobias befintliga fabrik i närbelägna Tidaholm. Investeringen i automation och annan produktionsutrustning uppskattas till två miljarder kronor. Styrelsen fattade beslutet efter att ha övervägt alla möjligheter, även produktion i utlandet.

– Den föreslagna investeringen är Nobias största satsning någonsin. Anläggningen som planeras vara i full drift 2024 blir en av Europas modernaste för tillverkning av kök. Den kommer ha en hög grad av automation och digitalisering samt hög miljö- och hållbarhetsprestanda, säger Jon Sintorn, VD och koncernchef för Nobia sedan september i år.

TMF:s vd David Johnsson sager till NTT Woodnet at than tycker det är väldigt glädjande att ett stort svenskt inredningsföretag på det här sättet investerar stort i produktion i Sverige.

– En modern fabrik kommer också att göra det lättare att skapa en effektiv och uthållig produktion, menar David Johnsson.

Nobia berättar att man under en tid har genomfört en översyn av koncernens strategi för de kommande åren. Tillväxtmöjligheter har identifierats både på Nobias befintliga huvudmarknader i Norden och Storbritannien samt på nya marknader, främst i Centraleuropa. Mot bakgrund av detta anser man att Nobia behöver en högre tillverkningskapacitet och bättre flexibilitet för att driva lönsam tillväxt och ytterligare stärka koncernens konkurrenskraft.

Den nya fabriken kommer tillverka samtliga volymer som i dag tillverkas i Tidaholm samt en del av volymen som tillverkas i Ölgod, Danmark. Den frigjorda kapaciteten i Ölgod ska användas för expansionsmöjligheter i Centraleuropa.

Den nya anläggningen föreslås placeras i Jönköping för att uppnå bästa möjliga transport- och logistikeffektivitet och kundnärhet. Samtliga medarbetare i Tidaholm kommer att säkerställas en ansvarsfull övergångsperiod och erbjudas anställning på den nya fabriken. Med bil tar det inte mer än cirka 50 minuter mellan den gamla och den nya fabriken, men facket har ändå uttryckt oro och bestörtning över beslutet i kommentarer till regionala medier.

Den totala investeringen i ny produktionsutrustning bedöms uppgå till två miljarder kronor under 2020 – 2023 och kommer skuldfinansieras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125