23948sdkhjf

Pris till Derome och Fojab 

Derome och Fojab prisas för fastigheten Ålgräset 3 i Landskrona, och tilldelas det lokala stadsbyggnadspriset. 

Landskrona stad har utsett fastigheten Ålgräset 3 i Norra Borstahusen till årets Stadsbyggnadspris. 

– Det är extra glädjande att ett trähus vinner ett sådant här arkitektpris. Vi ser att intresset för trähusbyggande ökar stort i flera kommuner och eftersom trä är det mest hållbara byggmaterialet är det givetvis tillfredsställande, säger Derome Hus vd Peter Mossbrant. 

Fastigheten består av 16 sammanlänkade villor med trästomme, putsad fasad och tegelinslag. Man har haft som ambition att införliva inslag från Borstahusen i projektet, något som lyfts som en av anledningarna till vinsten i motiveringen. 

Motiveringen: 

”Norra Borstahusen och Strandbyn är en del av Landskronas nya stadsrand. Mellan den äldre bebyggelsen, naturen och havet uppstår ett intressant möte som ställer särskilda krav på utformningen. Fastigheten Ålgräset 3 är ett utmärkt exempel på hur traditionella volymer, material och färgsättning kan användas för att skapa ett naturligt sammanhang med platsen. Inspirationen från det gamla fiskesamhällets struktur, uppbyggnad och formspråk blir tydlig men i en modern tappning. Den vindskyddade innergården omsluts av häckar och komplementbyggnader arkitektoniskt väl sammankopplade med huvudbyggnaden. Omsorgen i arkitekturen och den höga kvaliteten fortsätter i gestaltningen av trädgården där både växt- och materialval ger ett väl avvägt, samlat och spännande intryck. Minutiöst genomtänkta lösningar både exteriört och interiört gör byggnaden till en ytterst god förebild för hur de ursprungliga intentionerna för stadsdelen var satta.” 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.112