23948sdkhjf

Stora Enso säljer förädling

Del av företagets lönsamhetsprogram

Stora Enso har undertecknat ett avtal om att avyttra sitt bruk för sågat konstruktionsvirke (KVH) i tyska Pfarrkirchen till en fond som förvaltas av riskkapitalbolaget Dubag Group. KVH är en produkt tillverkad i massivt trä med finhyvlad yta som är måttproducerad.

Läs också: Biesse öppnar upp

Avyttringen är en del av Stora Ensos lönsamhetsprogram och ligger i linje med företagets strategiska transformation med fokus på integrerade bruk för produktion av träprodukter. Bruket i Pfarrkirchen har ett gott anseende på marknaden, är väl utrustat samt förfogar över ett team med mycket kompetent personal, men det är inte integrerat med ett sågverk. Den nya ägaren har större möjligheter att ge bruket den uppmärksamhet det förtjänar och säkra dess långsiktiga utveckling. Affären beräknas vara slutförd under första kvartalet 2020. Stora Ensos operativa rörelseresultat och nettoskuld kommer inte att påverkas nämnvärt.

– Anläggningen i Pfarrkirchen och dess 90 medarbetare har gedigen erfarenhet inom produktion av högkvalitativ KVH och vi ser fram emot att fortsätta förvalta dess framgångsrika arv i framtiden, säger Christoph Mödder, delägare i Dubag Group.

Avyttringen förväntas minska Stora Ensos årliga omsättning med cirka 420 miljoner kronor. Den kommer även att minska Stora Ensos produktionskapacitet för KVH med cirka 145 000 kubikmeter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.312