23948sdkhjf

Ny handelssortering klar

Gemensamma sorteringsregler kommer att underlätta trähandel

Nu lanseras nya regler för handelssortering, i boken ”Handelsortering av trävaror”, som är resultatet av ett gemensamt projekt under ledning av STTF och Svenskt Trä. De nya sorteringsreglerna har även samordnats med Norge och Finland.

Under vintern och våren 2020 kommer STTF och Svenskt Trä att arrangera regionala informationsträffar om den nya boken, och senare även utbildningar i virkessortering med fyra till fem kursdagar.

Arbetet med den nya boken inleddes den 12 juni 2018. De båda organisationerna Svenskt Trätekniskt Forum, STTF, och Svenskt Trä hade då tagit fram sorteringsregler på var sitt håll.

– Vi hade lite dålig kommunikation mellan organisationerna under en period, men sedan vi drog igång arbetet med nya gemensamma sorteringsregler har vi skapat ett bra samarbete både kring detta projekt och flera andra, konstaterar STTFs sekreterare Tomas Ivarsson, som tillsammans med Johan Fröbel vid Svenskt Trä har lett arbetet med den nya handelssorteringen.

En del i arbetet med de nya reglerna bestod av gemensamma provsorteringar under 2019, vid tre olika sågverk. Under 2019 har man även arbetat tillsammans med systerorganisationer i Finland och Norge och blivit överens med dessa.

– Vi ville vara helt överens i Sverige innan vi diskuterade med de nordiska organisationerna, säger Johan Fröbel, Svenskt Trä. Nu vill vi även att den nya sorteringsboken ska kunna påverka EU-standarden EN 1611-1 när den ska förnyas. Vi menar att våra sorteringsregler är bättre.

Arbetet med den nya boken, Handelssortering av trävaror, har bland annat inneburit att man arbetat bort svagheter i bedömningen av detaljer som kvistar och sprickor, samtidigt som man lagt till sånt som saknats och rättat till mindre fel i de tidigare versionerna.

Tomas Ivarsson och Johan Fröbel menar båda att det finns skäl att vara nöjda och stolta över det som man tillsammans genomfört. Mycket av det konkreta arbetet har genomförts av sorteringsexperterna Gert Eriksson och Jan Brundin, tillsammans med en kommitté med representanter för branschorganisationer och medlemsföretag.

STTF, tidigare FSS, gav 1960 ut den så kallade ”Gröna boken”, med riktlinjer för handelssortering av virke. Från 1994, när nästa version kom (den s.k. ”Blå boken”) samarbetade man liksom i dag med de nordiska systerorganisationerna. Så även med den tredje (”Grå boken”) som utkom 2015.

När de senare versionerna kom ut hade scanner-tekniken slagit igenom. Under 2017 och 2018 genomförde både STTF och Svenskt Trä provsorteringar för att se om den automatiska mätningen gav samma resultat för sorteringen som en manuell kontroll. Resultaten visade att överensstämmelsen var mycket bra (vilket bland annat rapporterats i NTT nr. 9 2017).

Skälet till att Svenskt Trä utvecklade en egen standard var viljan och behovet av att samordna sig med EU och deras standard EN 1611-1. Man gav 2016 ut en bok om sorteringsregler som hette ”Handelssortering av sågade trävaror i Europa enligt SS-EN 1611-1”.

– Men varken EU:s standard eller vår egen bok har slagit igenom vid sågverken, konstaterar Johan Fröbel. Däremot används de i dag inom byggsektorn där begreppen används i avtal och regler.

Med start i vecka 8 kommer STTF och Svenskt Trä nu att genomföra informationsdagar på totalt åtta platser i Sverige. De båda första blir Insjön och Söderhamn.

”Handelssortering av trävaror” kommer att användas på svenska i Norge, och översättas till engelska för användning i Finland och för exportmarknader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095