23948sdkhjf

Ingvar Johansson död

En profil inom träskydd

Ingvar ”Torparn” Johansson, Mölndal, har avlidit i en ålder av 71 år. Närmast sörjande är mamma Ingrid samt dottern Annelie med familj.

Ingvar Johansson eller Torparn som vi gärna kallade honom - uppvuxen på gården Torpa 1:8, nära Arentorp i Skaraborg - gick bort i mitten av januari 71 år gammal. Han var en profil såväl inom SP (nu RISE) som träimpregneringsindustrin. Han ägnade över 30 år av sin yrkeskarriär åt träskydd och blev lite av Mr Träskydd.

Ingvar anställdes vid Statens Provningsanstalts rörlaboratorium i Göteborg 1975. 1980 kom han till SP i Borås. Han fick där ta över ansvaret för den ett år tidigare etablerade tillverkningskontrollen av impregnerat trä, baserad på regler utarbetade av Nordiska Träskyddsrådet NTR. Han besökte den växande skaran av impregneringsföretag som anslöt sig till kontrollen och tog ut prover för analys. Han tillägnade sig en imponerade kunskap och fick ofta ikläda sig rollen som problemlösare åt industrin.

Ingvar ville också bidra till utbildning och kunskapsspridning om träskydd. Han tog 1994 initiativ till ett nyhetsblad för träimpregneringsindustrin och till ”Temadagar Träskydd”, ett årligt forum för branschaktuella frågor och nätverkande. Träskyddsföreningen blev efter några år medarrangör. Ingvar medverkade också som uppskattad lärare på Träskyddsinstitutets ”Impregneringsmästarkurs” och som föreläsare i olika sammanhang.

En tilltagande import av impregnerat trä, som inte var klassificerat enligt NTRs system, oroade Ingvar. Graverande kvalitetsbrister hade avslöjats i samband med en studie under 2005. Han ringde därför SVT och redaktionen på programmet PLUS och förklarade situationen. Ingvar fick då medverka i PLUS på våren 2006 och där reda ut begreppen om kvaliteten på impregnerat trä. Inslaget fick mycket stort genomslag och bidrog säkert till att flera utländska impregneringsföretag, som exporterade till Sverige, kom att ansluta sig till kontrollen.

Ingvar tog också initiativ till att anlägga ett försöksfält vid SP i Borås för att studera beständigheten hos olika trämaterial. Fältet, som invigdes 1996, har fått stor betydelse för SPs provningar av såväl forsknings- som kommersiell karaktär.

Ingvar var svensk representant i NTRs tekniska kommitté, som bl a arbetar med effektivitetsgodkännande av träskyddsmedel, först som suppleant 1989-2000 och därefter som ordinarie ledamot 2001-2009.

Sorgligt nog fick Ingvar inte många år som ”glad pensionär”. Bara något år efter att han gått i pension drabbades han av sjukdom som med tiden dramatiskt försämrade hans hälsa, och till slut gav kroppen upp.

Han var mycket uppskattad av arbetskamrater och inte minst bland alla medarbetare i träimpregnerings-industrin som han kom i kontakt med i arbetet. Vi minns hans stora engagemang för träskydd, hans glada humör, en aldrig sinande ström av ”historier” och anekdoter. Vi saknar honom mycket.


Carl-Johan Johansson och Jöran Jermer, f d chef respektive f d sektionschef SP Trätek

Ulrik Lindgren och Mikael Westin, styrelseordförande respektive f d VD Svenska Träskyddsföreningen  


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063