23948sdkhjf

Rekordår för svenskt limträ

Ökade med 4 procent

Förra året var tillverkningen och leveranserna av limträ i Sverige större än någonsin tidigare i byggmaterialets historia, enligt ett pressmeddelande.

Den totala mängden limträ som levererades från svenska limträtillverkare ökade med över 4 procent mellan 2018 och 2019.

Både försäljningen av projektbalk till större byggnadsprojekt och lagerbalk som säljs i bygghandeln, har ökat. Projektbalk står traditionellt för den större andelen av den totala volymen limträ och gick upp med 3,49 procentenheter under året.

Lagerbalk tog dock ett ännu större skutt uppåt och ökade med 5 procent. En anledning tros vara att 2019 generellt sett var ett bra år för bygghandeln men också att lagerbalk har gjorts mer tillgänglig för mindre byggentreprenörer och konsumenter.

– Tidigare var kunderna tvungna att vänta några dagar om de ville ha lagerbalk men det har förändrats i och med att vi fått ut ett relevant sortiment som bygghandlarna kan ha på hyllorna, berättar Lars Källströmer, försäljningschef Byggprodukter på Martinson Group.

Thomas Kling, produktspecialist på limträ inom Setra Group AB, menar att limträindustrins egna informations- och utbildningsinsatser också har gett resultat.

– Vi har lyssnat på byggbranschen och lyckats möta deras krav. Genom branschorganisationen Svenskt Trä har vi arbetat fram utbildningsmaterial och verktyg som underlättar för beställare och köpare av limträ.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062