23948sdkhjf

Stort rekryteringsbehov i trä- och möbelindustrin 

Trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov är fortsatt mycket stort, med närmare 7 000 tjänster som måste tillsättas. Trots detta räknar företagen med fortsatt expansion, enligt en ny rapport från branschorganisationen TMF.  

Enligt rapporten tunnas de tidigare staka banden mellan lokala gymnasieutbildningar och det lokala näringslivet ut, i takt med att allt fler yrkesprogram på gymnasieskolor på mindre orter försvinner. 

– Gymnasiets yrkesprogram är en nyckelfaktor för kompetensförsörjningen för tillverkningsindustrin. Genomströmningen av examinerade och motiverade studenter från yrkesprogrammen måste öka. Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov och det finns goda exempel på hur det kan fungera som Teknikcollege, Tau Learning i Malmö och T2 College i Skellefteå, säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF. 

Undersökningens författare skriver att Trä- och möbelindustrin har flera mycket goda år bakom sig men har också under en lång tid känt av en hårdnande konkurrens om den attraktiva arbetskraften med rätt utbildning, rätt kompetens och rätt attityd. 

– Företagen måste också bli bättre på att marknadsföra sig mot unga och visa alla de fantastiska karriärmöjligheter som finns inom framtidens trä- och möbelindustri. Det är inte en överdrift att säga att framtidsutsikterna för yrkesutbildade är mycket goda. Både inom vår industri och i många andra branscher, säger Henrik Smedmark. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125