23948sdkhjf

Så bygger man ett högt trähus

Byggingenjörer och arkitekter gav råd hos White

Aktiv dämning är att föredra framför att öka vikten hos ett stort trähus bara för att göra den mer stabil. Mycket kan också göras med utformningen av ett stort träbygge.

Den slutsatsen kan dras efter ett seminarium hos White Arkitekter i veckan, där både arkitekter och konstruktörer gav goda råd för framgångsrika projekt med höga trähus.

Till konstruktörerna hörde Florian Kosche, med egna företaget DIFK (DiplomIngenjör Florian Kosche), som framhöll att det är slöseri med material och dålig klimathänsyn att addera vikt till en byggnad för att göra den stabil.

– Stabiliteten är enkelt uttryckt en kombination av vikt, styvhet och aktiv dämpning, och då är det bättre att satsa på dämpning, menade Florian Kosche.

Flera talare, bland dessa prof. Marie Johansson, Lnu och Rise, och Jessika Szyber, Stora Enso, framhöll att mycket även går att göra för stabiliteten med byggnadens form och konstruktion, utan att addera död vikt. Man kan lägga lägre byggnader intill som ökar stabiliteten, man kan smalna av huset uppåt och man kan välja rätt träprodukt på rätt plats.

Många svar om stora trähus kommer även att ges vid den kunskapsdag som lämpligt nog heter just Stora Trähus, och som genomförs den 5 november i år i Stockholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.281