23948sdkhjf

"Sluta förstör hus, fastighetsägare"

Den nystartade ideella organisationen Renoveringsraseriet vill få allmännyttan och andra fastighetsägare att följa EU:s avfallstrappa.

– Mängder av fastighetsägare, inklusive allmännyttan, slänger ursprungsdetaljer som träfönsterramar, originaldörrar, balkonger och platsbyggda kök i massivt trä, hävdar Gustav Bergström, generalsekreterare för Renoveringsraseriet och känd inom byggnadsvårdkretsar som Rävjägarn.

Förfarandet går emot EU:s avfallshierarki och gör att klimatmålen blir svåruppnådda.

– Avfallstrappan går ut på att i första hand förebygga att avfall uppstår, i absolut sista hand kan man deponera. Men fastighetsägare gör i dag oftast tvärtom, hävdar Gustav Bergström, generalsekreterare för Renoveringsraseriet.

Ska Sverige kunna nå miljömålen måste samhället ställa om. Under decennier har mängder av fastighetsägare, inklusive allmännyttan, slängt ursprungsdetaljer som träfönsterramar, originaldörrar, balkonger och platsbyggda kök i massivt trä. Detta har oftast bytts ut mot produkter av sämre kvalitet som dessutom inte passar in i arkitekturen. Ändå får fastighetsägaren rätt att höja hyran i samband med ”renoveringen”.
– Jag vill hävda att det snarare är skadegörelse än renovering. Byter du ut något vackert med hög kvalitet mot något fulare och av sämre kvalitet, då är det förvanskning, förfulning och i min värld skadegörelse, säger Gustav Bergström. 

Han bodde i ett 30-talsområde i Fredhäll och märkte att mycket renoverades och gjordes fulare och började engagera sig genom artiklar, bloggar, stadsvandringar med mera. Han har drivit omskrivna Hornstulls Mjölkbar, som var ganska omskrivet i fyra år.

 I grunden är Gustav Bergström utbildad till civilingenjör på KTH.

Fem steg

- Så som lagen är skriven i dag innebär det att bruksvärdet höjs när fastighetsägare sätter in nya detaljer som dörrar, fönster, skåp och kök. Trots att de oftast vare sig passar in i husets ursprungsarkitektur eller håller hög kvalitet. Oftast är det skräp som inte håller i många år innan allt görs om på nytt, enligt Gustav Bergström.

Bostadsminister Per Bolund måste därför ta initiativ till att EU:s avfallstrappa följs av fastighetsägare.
– Som miljöpartist borde han visa att han verkligen vill medverka till den klimatomställning vi måste sträva mot. Därför behöver lagen göras om så att fastighetsägare och de boende tjänar på att vårda och underhålla och inte slänga, säger Alfred Skogberg, ordförande för Renoveringsraseriet.

Svenska Bostäder granskas
Renoveringsraseriet har inlett en granskning av allmännyttans renoveringar. Först ut är Svenska Bostäder som byggde mängder av genomtänkta hus från sent 40-tal och framåt.
– Tyvärr ser man inte värdet av de vackra och hållbara detaljer man tog fram. I dag prioriterar man att slänga och sätta in lättmetall där det är möjligt. Problemet är att lättmetalldelarna bara håller i 30-40 år. Sedan måste allt bytas på nytt, säger Alfred Skogberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078