23948sdkhjf

Skoglig restprodukt blir isolering

Isolering gjord av trämassa är framtiden för Topcell.

När pappersbruken mal ner trä för att tillverka pappersmassa skapas restprodukter som hittills inte har haft någon vettig användning. Men nu ska de bli isolering, helt baserad på skogsråvara.

I Söderbärke i Dalarna har Topcell byggt en fabrik för 145 miljoner kronor, för att producera lösull och isolerskivor av det nya materialet.

– Söderbärke ligger bra till geografiskt och det är min hemort. Det känns bra att vi skapat 40 nya arbetstillfällen. Men det här är bara början, vi planerar att bygga upp till tio fabriker i Sverige och Europa, berättar Tommy Andersson, som har startat Topcell.

– Ur hållbarhetssynpunkt känns det bra att pappersbruken i stället för att stå med en restprodukt kan ställa om till att producera råvara åt oss, konstaterar Tommy Andersson.

Materialet i Topcells isolering har viss naturlig mögelresistens. Dessutom är det hygroskopiskt, det vill säga att det kan transportera bort fukt.
Skivorna används med diffusionsöppen ångbroms, så ingen plats behövs. Därmed kan huset "andas". Materialets densitet gör att luften står stilla inne i konstruktionen, vilket innebär bättre isolering och mindre energiförluster. Dessutom ger det ljuddämpande effekt och bra brandskydd.

Trämassan mals och torkas varefter fibrerna separeras. Korta fibrer blir lösull, långa fibrer används för tillverkning av skivor. Vid tillverkningen tillsätts ett miljöanpassat flamskyddsmedel.

Topcell har ett återvinningssystem som innebär att till exempel husfabriker kan skicka tillbaks spill från den egna produktionen. De kommer även att starta egen tillverkning av lastpallar i trä för sina produkter. Och dammet från produktionen används som bränsle i fabriken. 

– Vårt mål är att vår verksamhet ska vara 100 procent cirkulär. Det ställer även krav på transporterna. Lastbilarna ska drivas med bioenergi och vi ska välja tåg där det går, säger Tommy Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078