23948sdkhjf

"Med limträ klarar vi moderna krav på komfort, ekonomi och miljö"

Limträ kan ge oss vackra, miljövänliga och spännande byggnader. Följ med på vår lilla limträ-resa runt Sverige!

Svenskt trä har sammanställt några av de limträprojekt som håller på att färdigställas detta år. De tyder alla på att Sverige tar steg mot en mer hållbara framtid.

Hamnkrogen Laxhall på Torsö i Vänern har byggt fem rymliga och moderna övernattningsstugor för åretruntbruk och en ny restaurangdel med utsikt över vattnet. Limträbalkar och limträtimmer är byggmaterial, som gör det möjligt att passa in husen i den omgivande naturen, och ger enkelt och effektivt montage, utan plast, gips eller mineralull i väggarna.

Johan Åhlén, vd på Moelven Töreboda, som levererat och monterat limträet, berättar att dagens teknik gör det möjligt att producera limträbalkar och element med exakta och fina skarvar så att husen blir täta och bekväma även utan isolering.

– Med limträ kan vi bygga hus i riktigt traditionell stil och ändå klara moderna krav på komfort, ekonomi och miljö, säger Johan Åhlén.

Trettio mil nordost om Vänern, i Knivsta utanför Stockholm, har Martinsons leverat limträ till ett helt nytt centrum för idrott och kultur, CIK-arena. Anläggningen består av två fullstora sporthallar, varav den ena har en publikkapacitet på 300 personer, en kampsportslokal, en ishall med plats för 300 åskådare, en scenlokal med 400 sittplatser, restaurang, utställningsytor och kontorslokaler. CIK är över 15 000 kvadratmeter och Knivsta kommuns hittills största byggprojekt

Anläggningen är byggd enligt internationell passivhusstandard, vilket innebär minimal koldioxidpåverkan och stor energieffektivitet. Passivhuskonceptet bygger på två grundprinciper – att minimera värmeförluster och optimera värmevinster.

Jesper Åkerlund, vd på Martinsons byggsystem, menar att materialvalen är gjorda utifrån var deras egenskaper kommer bäst till sin rätt.

– Stommen består av KL- och limträ, och har kompletterats med betong och stål där det behövts. På både ut- och insida är limträ det dominerande materialet, vilket ger en varm och ombonad känsla trots de stora ytorna. En annan effekt är att KL- och limträet sänder en tydlig signal om att Knivsta kommun och dess invånare tar miljöfrågan på allvar, säger Jesper Åkerlund.

I Bollnäs har kommunen byggt ett nytt resecentrum i glas och korslimmat trä.

– Byggnadens form har fötts ur kravet på hållbarhet vilket bland annat innebär att den kommer att ha solceller. För att optimera och integrera solcellerna i arkitekturen har huskroppen gjorts lutande, berättar Elisabeth Bergman, ansvarig arkitekt på Sweco som fick uppdraget att gestalta och projektera resecentrumet.

– Vi har valt att jobba med material som håller över tid och är slittåliga, säger Elisabeth Bergman.

Laxhall, CIK och det nya resecentrumet är alla exempel på hur limträ kan användas på innovativa sätt i arkitektur – som enskilt material eller tillsammans med andra, menar Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt trä.

– Gemensamma nämnare för de här tre projekten är att de leder mot ett mer hållbart Sverige och är goda representanter för spännande, human och användarvänlig arkitektur. Det är tydligt att limträ har en stor roll att spela framöver, säger Johan Fröbel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078