23948sdkhjf

Undersökning: Boende trivs i trä

Resultaten från en nyligen genomförd studie i Frostaliden visar att trä har en stark koppling till trivsel. Det är också tydligt att de boende känner stolthet över att bo i hus som signalerar att de är byggda i trä.

Frostaliden är ett av Sveriges största bostadsområden med höga hus med trästomme. Det är ett av landets mest intressanta stadsutvecklingsprojekt som präglas av en tydlig vision och spännande historia.

Här har Centrum för boendets arkitektur, CBA vid Chalmers i Göteborg tillsammans med White arkitekter genomfört en undersökning kring boendekvalitet i flerfamiljshus byggda i trä. Undersökningen har haft fokus på Frostaliden 6 och 8 som stod klara i slutet av 2018. Det är två åttavåningshus som White arkitekter ritat för Brunnen bostad.

Professor Ola Nylander föreståndare vid CBA och Jan Larsson arkitekt från White och adjungerad professor vid CBA, har dels gjort djupintervjuer med de boende som följts upp av en enkätundersökning som skickats ut till samtliga 52 hushåll i de båda husen. Resultatet presenterades våren 2021 och har nu sammanställts i boken Trivsel i trähus.

Hur man följer trivsel och vad vi vet i dag finns också med i programmet för Stora Trähus den 8 december.

Förutom bottenplatta, källare och trapphus är de två punkthusen byggda med stomme i limträ och KL-trä Trapphuslösningen i rå betong skapar en spännande kontrast till både träfasaden i cederträspån och de trädoftande lägenheterna med ljusa trägolv och väggar i laserat massivträ.

– Alla som vi pratade med uppskattade de synliga väggarna i massivträ. De menade att väggarna bidrog till ombonad känsla och att skapa ett fint ljud. Dessutom tyckte man att de var snygga att se på och väldigt praktiska eftersom de till exempel gör det enkelt att sätta upp tavlor, säger Ola Nylander.

De boende kände även stolthet över att bo i ett trähus som signalerar att det är ett trähus. Fasaden i cederträspån hade också ett symboliskt värde då den uttrycker hållbarhet och en livsstil som man gärna identifierar sig med.

– Hållbarhet och ett hälsosamt liv står högt på mångas agendor. Vi tänker på vad vi äter, hur vi reser och gör våra inköp. Nu börjar det även märkas i hur vi vill bo. Därför uppskattar vi ett sunt boende i ett vackert trähus, säger Jan Larsson.

Forskarna vid CBA ska nu gå vidare och titta på ett flerfamiljshus i trä från 2015 som är byggt i Fristad utanför Borås. Utöver välbefinnande och boendekvalitet kommer man också att titta på underhållsaspekterna av att bygga höga hus i trä.

– Resultaten från boendeundersökningen i Frostaliden visar tydligt att höga hus i trä har en stor betydelse i arbetet med att skapa mer hållbara stadsmiljöer där människor trivs och mår bra, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094