23948sdkhjf

TMF:s Rekryteringsrapport visar att många företag har svårt hitta produktionspersonal.

Kompetensförsörjningen är fortsatt ansträngd inom trä- och möbelindustrin, trots framtidsoptimism, visar TMFs Rekryteringsrapport för 2021.

Trä- och möbelindustrins företag ser ljust på framtiden och rekryterar personal i hög omfattning. Det senaste året har drygt 3 500 personer fått anställning och företagen ser ett fortsatt behov av arbetskraft både nu och på längre sikt – 2022 tangerar rekryteringsbehovet nära 3 000 personer. Samtidigt oroas företagen av bristen på kvalificerade kandidater – något som blivit ett tillväxthinder.

Efter en osäkerhet i början av Coronapandemin har framtidstron återvänt till trä- och möbelindustrin. Under förra året rekryterades totalt 3 500 personer varav närmare 2 700 utgjordes av produktionspersonal. Under 2022 ser företagen ett fortsatt stort rekryteringsbehov, där behovet av produktionspersonal är nära 2 000 medan efterfrågan på tjänstemän är strax under 1 000 personer. Företagen ser ett fortsatt rekryteringsbehov även på längre sikt även om numerärerna är något lägre.
Det visar en undersökning som Prognoscentret genomfört på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelföretagen, TMF.

– Hälften av företagen uppger att det är svårt eller mycket svårt att hitta produktionspersonal. Brister i erfarenhet, attityd och utbildning anges som de största skälen till svårigheten med att rekrytera. Många företag har också uppfattat att bristen på relevanta gymnasie- och vuxenutbildningar som ett stort hinder. Detta är ett problem som har uppmärksammats i allt bredare kretsar under de senaste åren och utgör idag ett tillväxthinder för stora delar av näringslivet, säger Henrik Smedmark, kompetensförsörjningsexpert på TMF.

– Eftersom många företag finns på mindre orter krävs nya och mer flexibla sätt att nå gymnasiekompetens. Vi ser att det finns flera olika lösningar på problemet. Till exempel att låta elever i allt högre grad gå delar av sin utbildning på exempel branschskolor och delar på hemmaplan eller på arbetsplatsen. Det skulle underlätta för fler unga att få en utbildning som möjliggör en karriär inom vår industri.

– Vi har också sett att en yrkesutbildning för många är ett tryggare val för framtiden än att gå en högskoleförberedande utbildning. En yrkesutbildning öppnar för många spännande yrken och för den som vill läsa vidare kan utbildningen kombineras med högskolebehörighet. Det är oftast nästan omöjligt att komplettera med eftertraktade yrkeskunskaper om du gått ett högskoleförberedande program på gymnasiet.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109