23948sdkhjf

Operatörsutbildning ska säkra kompetensförsörjningen för träföretagen

Investeringar i ny teknik, tillkomst av nya yrken och ett förändrat arbetsinnehåll et cetera. medför att kravet på välutbildade medarbetare blir alltmer betydelsefullt. För att lyckas möta den framtida arbetsmarknaden och dess behov måste det finnas komptensgivare som kan erbjuda grundläggande utbildningar som kan underlätta lärandet för den personal som har valt att arbeta inom sågverk och den träförädlande industrin.

Utbildningar med inriktning mot sågverk har startats upp under år 2021 i Umeå och Mariannelund och nu är turen kommen till Söderhamn. Under en välbesökt sammankomst informerades de lokala träföretagen om den nya utbildningssatsningen.

Incitamentet kommer ursprungligen från Stora Enso som därefter tog upp frågan om kursinnehåll och upplägg med STTF.

– Branschens framtida kompetensförsörjning är en frågeställning som engagerat STTF hårt under de senaste åren och utan tvekan är vi oerhört glada att en ny utbildning är på gång, säger sekreteraren Tomas Ivarsson.

Utbildningen som är ettårig, startar i slutet av augusti där STTF kommer att fungera både som diskussionspart och lärarresurs. Stora delar av utbildningen är arbetsplatsförlagd, det vill säga att kursdeltagarna genomför de praktiska delarna av utbildningen på ett företag och här är det viktigt med en nära samverkan med industrin.

– Det känns fantastiskt roligt att vi tillsammans kan göra en gemensam sak men noterar samtidigt att det finns en glipa mellan industrin och arbetsmarknaden och den vill vi gärna hjälpa till att överbrygga, säger Lasse Petterson på CFL Hälsinglands Utbildningsförbund.

Christer Rosén sågverkschef på Ala sågverk anser att industrins investeringar i ny avancerad teknik är viktig men det är angeläget att personalens kompetens stärks i samma takt. Maria Rylander vd på ELE Trävaru AB i Kilafors är av samma åsikt och menar att detta är ett mycket bra initiativ och roligt att STTF, industrin och en lokal utbildningsanordnare kan samverka beträffande behovet av rekrytering.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078