23948sdkhjf

Rise godkänner ny användning av svensk träprodukt

Förmålade råspontluckor är redan en hit för husbyggare och kapar massor av tid vid takbygget. Nu har forskningsinstitutet Rise testat produkten i ett helt nytt användningsområde.

Testet visar att råspontluckan kan vara en fullgod ersättare för en global bristvara. I dag används ofta importerad konstruktionsplywood i våtutrymmets bärande väggar. Pandemin, och nu det pågående kriget i Ukraina, har dock gjort konstruktionsplywood till en bristvara. I sökandet efter lösningar kläckte en av Deromes tekniska projektledare idén att ersätta plywooden med den egenproducerade råspontluckan i våtutrymmen. Nu har idén testats skarpt av forskningsinstitutet Rise som bekräftar att råspontluckan är ett fullgott alternativ. – Eftersom råspontluckan tillverkas i Sverige blir vi mindre känsliga för materialbrist än om vi är beroende av importerat byggmaterial. Att råspontluckan dessutom har ett lägre koldioxidavtryck ger en win win, säger Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome.

Deromeföretaget Varbergshus planerar nu att gå över till att bara använda råspontluckan i sina badrum.

Om vi kan använda en lokalt producerad produkt med lägre koldioxidavtryck ska vi givetvis göra det. Det är bra både för kunden och för klimatet, säger Tobias Gustafsson, teknisk chef på Varbergshus. Råspontluckan är en prefabricerad byggkomponent framtagen för att effektivisera takbyggandet. Luckan tillverkas av granvirke och är 54 cm bredd, 2 cm tjock och kan levereras i varierande längder upp till fem meter, anpassat efter konstruktionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14