23948sdkhjf

Svenskt Trä satsar på standardiserat språk

Branschorganisationen Svenskt Trä kommer att använda datalexikonet Define för att etablera ett standardiserat digitalt språk för träprodukter. Målet är att uppnå ett sömlöst samarbete för träbranschen i Sverige, och samtidigt bidra till att det sker i byggbranschen som helhet.

Avtalet som är skrivet mellan Cobuilder och Svenskt Trä innebär att Svensk Trä använder datalexikonet Define för att utveckla, underhålla och hantera digital information om träpodukter. Interoperabilitet och sömlöst samarbete är några av de förväntade fördelarna. 

– Våra medlemmar har kunder över hela världen. Vi måste vara en del av en gemensam lösning som kan ge både affärs- och miljöfördelar. Svenskt Trä håller nu på att uppdatera  sin Produktkatalog, www.traprodukter.se för att använda produktdatamallar från datalexikonet. Digitala produktdata som innehåller viktig information som tekniska egenskaper samt klimat- och miljöegenskaper som är avgörande för att tillgodose marknadens informationsbehov, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel i Svenskt Trä. 

Europeiskt initiativ för träprodukter

Define används redan på europeisk nivå av, CEI-Bois, den europeiska branschorganisationen för trämekanisk industri. De har publicerat innehåll i datalexikonet och utvecklat datamallar baserade på europeiska standarder för träprodukter. En datamall är en vanlig datastruktur som beskriver egenskaper, fysiska egenskaper och prestanda för ett byggnadsobjekt på ett sätt som kan spåras till en informationskälla.

Syftet med att publicera europeiskt innehåll i ordlistan är att nationella branschorganisationer ska kunna använda innehållet och publicera nytt innehåll som är nödvändigt på nationell nivå. Detta säkerställer gränsöverskridande samverkan.

– För att säkerställa samverkan mellan marknader är det nödvändigt att upprätta en länk mellan CEI-Bois och Svenskt Trä. Vi förvaltar den svenska sågverksnäringens intressen och det är till allas fördel att vi talar samma digitala språk. Det kan ge stora fördelar för verksamhetens effektivitet, säger Johan Fröbel i Svenskt Trä.

Det internationella branschinitiativet Define drivs av det norska mjukvaruföretaget Cobuilder. Branschsatsningen syftar till att samla aktörer i olika arbetsgrupper för att lösa utmaningar relaterade till digitalt samarbete. Målet är att skapa ett gemensamt digitalt språk för att uppfylla europeiska och nationella regel- och marknadsmässiga krav. 

– Genom att använda Define kan varuproducenter förvandla data till en konkurrensfördel. Genom att leverera standardiserade data av hög kvalitet till kunderna kan de använda den i vilket system eller BIM-verktyg som helst. Det kan också hjälpa till att automatisera tidskrävande uppgifter, som datainmatning, konvertering till olika format, spårning och överföring av data, säger vd Lars Chr. Fredenlund i Cobuilder. 

Standarder måste ligga i botten

Metodiken som används för datamallar och dataordböcker har utvecklats den tekniska kommittéen CEN TC 442, som arbetar med standardisering av BIM och digitalisering på internationell nivå. Det är det faktiska innehållet i europeiska standarder som måste användas för att maskiner ska börja prata med varandra, vilket också är grunden för datalexikonet Define. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078