23948sdkhjf

Negativ försäljningsutveckling för träprodukter

Träprodukter, som utvecklades väldigt starkt under samtliga kvartal mellan första kvartalet 2020 och första kvartalet 2022, har en negativ utveckling för första gången sedan pandemin bröt ut. 

Byggmaterialindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna, visar samtidigt att priset på träprodukter stabiliserats i augusti och september.

– Redan under årets andra kvartal såg vi att försäljningsutvecklingen för träprodukter var betydligt lägre än utvecklingen i Byggmaterialindex, och under tredje kvartalet minskar försäljningen jämfört med samma period förgående år. Förra kvartalet var det framför allt träprodukter som är populära för utomhusprojekt som backade, men nu backar samtliga stora undergrupper: trävaror, hållfasthetssorterat virke, utvändigt beklädnadsvirke och tryckimpregnerat virke, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna.

Även om det är proffsförsäljningen som ligger bakom den positiva försäljningsutvecklingen inom bygghandeln, med en tillväxt på 11 procent under tredje kvartalet, så är det den lägsta kvartalstillväxten sedan början av 2021. Då byggmaterialhandeln är en konjunkturkänslig bransch lär vi fortsätta att se en nedåtgående trend i och med att byggandet av nya bostäder och renovering av det befintliga beståndet avtar, avslutar Monica Björk.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
WOODJOB
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
100-årig bygghandel får nya ägare
Trähusbyggare mot trenden - anställer tio efter stororder
Metsä Wood vill se mer lätta trämaterial
Remmers redo ta sig an Norden
Träcentrum på fördubblingsresa
100-årig bygghandel får nya ägare
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
Entreprenad
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094