23948sdkhjf

Saluhall flyttas 50 mil och blir padelhall 

Östermalmshallen Padel är Sveriges största återbruk i byggbranschen. Träbyggnaden som uppfördes som tillfällig saluhall på Östermalm flyttades 50 mil söderut och blev padelhall när fastighetsbolaget Wallenstam köpte byggnaden. Ett unikt projekt i Sverige som nu dessutom blivit finalist i årets Återvinningsgala. 

När man 2016 skulle renovera anrika Östermalmshallen i Stockholm var man tvungen att hitta lösning så att den pågående verksamheten i Östermalmshallen skulle kunna fortgå under renoveringen. Lösningen blev att uppföra en tillfällig byggnad som kan återbrukas och användas till andra verksamhetsområden. Man valde att bygga den tillfälliga hallen helt i trä och använde bland annat Metsä Woods Kerto LVL. När renoveringen av Östermalmshallen var färdig, och den tillfälliga saluhallen tjänat ut sitt syfte, köpte Wallenstam byggnaden med målet att hitta ett nytt användningsområde.

– Det är ett återbruksprojekt utan någon likvärdig motsvarighet i Sverige. Vi har gått från att demontera en fullt fungerande saluhall i Stockholm, flyttat den 50 mil och återmonterat den med ett nytt användningsområde som padelhall i Mölnlycke utanför Göteborg. Det är unikt, säger Johan Wuollet, projektledare på Wallenstam. 

Det tog strax över ett år att slutföra projektet och då hade man demonterat hallen i Stockholm, mellanlagrat den och senare byggt upp hallen i Mölnlycke där den nu är invigd. Konceptet grundar sig i prefabricerade moduler. Takstrukturen består av Kerto LVL-balkar i ett rutmönster, vilket ger en starkare konstruktion med mindre materialåtgång.  

– När det gäller arbetet med Kerto-balkarna så var det ett väldigt smidigt arbete under demonteringen. För mycket av det som byggs idag slängs efter alldeles för kort tid eller för att det inte är anpassat för att byta ändamål. Istället för att riva en byggnad så kan man i största möjliga mån återbruka produkterna i byggnaden, eller varför inte hela byggnaden som i detta fallet, säger Johan Wuollet. 

Den 2 000 kvadratmeter stora hallen har både blivit nominerad och vunnit priser för sin design. Projektet är en av finalisterna i årets cirkulära bygginitiativ på Återvinningsgalan, som går av stapeln i slutet av november. Projektet har skapat intresse hos Rise, som jobbar med svensk forskning för hållbar tillväxt, som tittat på hur man på ett bra sätt kan projektera en byggnad för att återbruka den på en annan plats. Metsä Wood har följt projektet och tror att liknande projekt kommer bli vanligare framöver.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113