23948sdkhjf

Ledare NTT nr. 2: Cirkularitet är åter normen

Det talas mycket om cirkularitet i dag, både inom industrin, politiken och miljöarbetet. Cirkularitet, hållbarhet och återbruk har blivit ord som måste läggas in tidigt i alla texter som har ambitionen att tas på allvar. Risken är förstås att de blir ”buzz words” utan djupare mening, men vi får hoppas att stenen som det sägs urholkas av vattendropparna och ger ett varaktigt avtryck.

Nu är ju cirkularitet inte något nytt, utan en attityd och en verklighet som varit självklar i många sekler före vår tid, men som under några generationer trängdes undan av begrepp som ”slit-och-släng” och av en linjär ekonomi. ”Använd resurserna i ena änden och släng avfallet i den andra”, var en modell man av någon anledning trodde skulle fungera även på sikt. Men så var det förstås inte.

I NTT Woodnet nr. 2, den utgåva du håller i handen, innehåller flera artiklar som pekar på hur cirkulariteten på allvar börjar bli norm igen, inom industrin och bland trendskapare som arkitekter och designers. Artikeln om hur TMF arbetar för att få de höga målen från politiskt håll att fungera i verklighetens möbelföretag är ett exempel. Ett annat är artikeln om Remmers, som sedan länge lägger fokus och FoU på vattenbaserade färger och andra produkter för ytbehandling av möbler och byggytor.

Val av ofarliga kemikalier är tillsammans med materialval och utformning de faktorer som kan avgöra om en möbel är enkel att återbruka eller helt enkelt inbjuder till användning under en väldigt lång tid. Väljer man trä som material har man dessutom redan valt ett förnybart material, för att använda ett begrepp som hade tyngd redan innan cirkularitet ens gick att använda.

Den tredje artikeln som rör vid ämnet cirkularitet i denna utgåva är förstås Stockholm Furniture Fair (som äntligen kan genomföras igen utan att man behöver oro sig alltför mycket för om det ska bli inställt igen). Mycket trä och naturliga textilier har redan varit en trend under flera år, låt oss hoppas att även designers och möbeltillverkare kan utveckla cirkulära konstruktioner så att materialen, inte minst trä, kan användas igen och igen.

Väljer man trä som material har man dessutom redan valt ett förnybart material

Väljer man trä som material har man dessutom redan valt ett förnybart material
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093