23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Et effektiva fonsterlosningar

När man ska byta fönster eller installera en helt ny fönsterlösning finns det en del att tänka på.

Vilken typ av fönster ska man välja? Vilken huvudfunktion bör fönstren uppfylla? Här får du professionella tips och råd kring multifunktionell fönsterinstallation.

Fastställ fönstrets huvudfunktion
Vilken roll fönstren spelar i en bostad eller ett större byggprojekt beror förstås på fastighetens karaktär. På senare tid har det miljömässiga tänket blivit centralt men det funktionella är fortfarande också viktigt när man ska installera fönster i en byggnad. Oftast spelar fönstrena flera olika roller. I ett trafikerat område bör de vara ljuddämpande men beroende på vilket väderstreck fönstret placeras i kan detta ha betydelse för ljusinsläppet i byggnaden.

Energieffektiva fönster
Kravet på energieffektiva lösningar är större än någonsin. Genom att byta ut de gamla tvåglasfönstren till energieffektiva varianter går det att spara mycket pengar. Även om kostnaden för bytet kan vara hög så betalar det sig på sikt och det ökar dessutom värdet på fastigheten.

När man ska installera energieffektiva fönster gäller det att ha naturen i åtanke. En byggnad i söderläge bör ha fönster med värmereducerande glas. Fönstrets isoleringsförmåga mäts i U-värde, ett mått som anger hur mycket värme som tränger igenom fönsterglaset vid en viss temperatur. Ju lägre U-värde fönstret har desto mer energieffektivt är det. Det är alltså klokt att välja fönster med så lågt U-värde som möjligt. Tänk på att U-värdet inte spelar någon roll om fönstret inte har bra tätning!

För att vara på den säkra sidan ska man helst välja fönster med P-märkning. P-märket är en kvalitetsstämpel som garanterar att fönstret uppfyller de kvalitets- och funktionskrav som ställs av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

Estetiska fönster
Valet av fönster påverkar utseendet på en byggnad i högsta grad. Fönster ska inte bara vara funktionella utan bör kombinera teknologi och estetik på bästa sätt. Det kan alltså vara värt att satsa på lite dyrare material av bra kvalitet som kan garantera en slitstark och säker produkt.

Aluminiumfönster ger dig möjligheten att kombinera färg och form på ett ypperligt sätt. Ofta går de att beställa i en mängd kulörer beroende på hur mycket du vill att fönstrena ska påverka husfasaden. Samtidigt är aluminiumfönster extremt tåliga mot yttre påfrestningar och i princip underhållsfria.

Det är viktigt att valet av fönster passar husets karaktär och stil. Aluminiumfönster kanske inte är det självklara valet till en sommarstuga eller ett sekelskifteshus där klassiska träfönster ger en mer naturlig och tidlös känsla. Vågade fönster med speciellt utseende passar desto bättre i en modern lägenhetsbyggnad.

Hitta en pålitlig leverantör
Välj rätt leverantör när du ska beställa fönster till ett nytt byggprojekt eller renovera en befintlig fastighet. Danska VELFAC är fönsterspecialister när det kommer till design, kvalitet och energieffektiva lösningar. Deras fönster uppfyller rådande säkerhets- och energibesparingskrav. Över 50 års erfarenhet i branschen ger företaget en unik kompetens som idag återspeglas i moderna och klassiska fönstersystem av mycket hög kvalitet.

VELFAC är verksamt i över 40 länder, däribland Sverige, Danmark, Tyskland och England. Deras produktsortiment säljs genom lokala byggvaruhandlare och entreprenörer till stora byggprojekt runtom i Europa.

Sänd till en kollega

0.016