23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Skogssjöar bjuder på förstklassigt fiske av abborre och gädda

Sveriges natur är fantastisk och unik på många sätt. Inte bara är Sverige ett av världens sjörikaste länder. Nästan en tiondel av Sveriges yta består av sjöar.

Glittrande vattenspeglar och trollska skogssjöar lockar varje år mängder av sportfiskare att pröva fiskelyckan.

Skogen är Sveriges dominerande naturtyp och i skogen finns de flesta.  Allt vatten från våtmarkerna, älven till den lilla skogsbäcken – har stor betydelse för skogen. Vatten är källan till allt liv och väl fungerande vatten är en förutsättning för den biologiska mångfalden för skogens tillväxt.

Sportfiske, där man fiskar som hobby och inte för sin försörjning är något som omkring en miljon svenskar ägnar sig åt på sin fritid. Som inom de flesta aktiviteter kräver även fiske sin utrustning, valet om hur avancerad utrustning man vill ha eller behöver ligger hos utövaren och det finns prisklasser som passar alla. Oavsett om du ska försöka dig på att fånga gädda, abborre eller någon annan fisk som lever i skogens sjöar har fishline.se det du behöver i form av utrustning. Det mest perfekta abborrfiske sker med fördel i en liten skogstjärn eller sjö. Det är väl känt att vissa riktigt små sjöar eller tjärnar kan bjuda på de stora abborrarna, medan det i andra bara simmar småfisk.

Vill du fånga abborrar, tänk på det här

  • Fiska med spinnspö eller meta med mask.
  • Abborrar finns ofta vid djuphålor, grund och vassruggar.
  • Använd jigg och små vobblers, silvriga eller kopparfärgade medelstora spinnare.
  • Sena somrar med högtryck går abborren ytligt och jagar småfisk, bra fiskeläge.
  • Passa på när det ljusnar och mörknar. Solens gång påverkar fisken att bli mer aktiv.

Är det istället gäddan som lockar dig till sjön? Gäddan är en av våra största och mest glupska fiskar. Den finns över hela Sverige och i alla typer av vatten,

En gädda kan sluka ett byte som är halva dess egen storlek. Den har vassa, bakåtriktade tänder, som växer ut efterhand som de nöts. När man hanterar gäddor måste man vara försiktig, det är inte bara tänderna som är vassa. På gälarna sitter något som kallas gälräfständer. De är som ett vasst sandpapper som kan ge dig sår på händerna. Därför kan det vara bra att ha en håv, en tång och eventuellt också handskar när man fiskar gädda. Du hittar nödvändiga tillbehör från en mängd olika tillverkare på fishline.se/manufacturers.php.

På grund av att gäddan har så vassa tänder krävs lite extra åtgärder vid gäddfiske. En gäddtafs består av en stålvajer eller något annat tåligt material som gäddan inte kan skära av med sina tänder. Leta efter gäddorna vid vassar och näckrosor, men de riktigt stora gäddorna, fiskas på djupare vatten.

Sänd till en kollega

0.016