23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Sju saker som är bra att tänka på innan du börjar bygga ditt

Funderar du på att bygga ett eget attefallshus? Utan tvivel är det ett enkelt sätt att skapa mer utrymme. Samtidigt har en sådan byggnad potential att bli en bra inkomstkälla som kan öka värdesättningen, både på din villa och din tomt.

Men innan du påbörjar arbetet med att bygga ett nytt hus finns det en hel del saker du måste ta höjd för.

Börja med att räkna på din budget
Genom att vara insatt och inte minst förberedd undviker du oväntade kostnader. Det som kan blöda pengar initialt är inte minst markarbete, ansökningshandlingar, nybyggnadskartor samt anslutningsavgifter. Om du ska bygga ett komplementbostadshus behöver du tänka på avgifter som tillkommer för att koppla in avlopp samt vatten. Utöver detta ska du även ta höjd för kostnader rörande fastighetsskatt, verktyg och försäkringar för att nämna några.

Planera vad ditt hus ska användas till
När man säger Attefallshus tänker många på något som kan användas som en så kallad komplementbyggnad likt gäststuga eller varför inte ett garage. Vill du istället ha en liten inkomstbringande maskin med fyra väggar och tak på tomten som går att hyra ut - ja då är det ett komplementbostadshus som skall byggas. En permanentbostad som är utrustad med både toalett och kök.

Har du koll på alla regler månntro?
Om du bestämt dig för ett komplementbostadshus, det vill säga ett hus med toalett och kök, då tillkommer det regler som man måste ta hänsyn till. Bland annat behöver du som “byggherre” tänka på tillgänglighetsregler samt regler för utrymning. Även lägeskontroll samt utstakning kan krävas för att ditt Attefallshus ska få lov att byggas där du vill ha det. Planerar du dessutom att hyra ut huset? Då är delar av det du tjänar skattepliktigt.

Välj mellan ett nyckelfärdigt hus eller en byggsats
Är du händig? Eller är du en av alla de som har tummen mitt i handen? Oaktat ditt svar på frågan är ett husbygge ett stort projekt. Det kan vara både omfattande och direkt krävande. Även om valet att bygga ett hus från grunden kan innebära rejäla valmöjligheter ska man inte underskatta en byggsats som också är ett intressant alternativ. Speciellt om man inte arbetar professionellt med husbyggande själv. Fundera även kring vilket byggmaterial du helst vill ha som passar in i omgivningen.

Glöm inte bort att göra en bygganmälan
Att ansöka om bygglov för att bygga ett Attefallshus är inte alltid ett krav idag. Däremot måste du komma ihåg att lämna in en bygganmälan innan du ska uppföra huset på din tomt. Detta är en så kallad “anmälningspliktig åtgärd”. Skulle du glömma bort detta kan det i värsta fall leda till både sanktionsavgift och rivning av ditt hus. Och det vill du så klart inte.

Ett bygge får ta sin tid
Alla som byggt ett hus vet att bygg- och markförberedelser kan ta tid. Det gör även handläggning! Efter att du har lämnat in din anmälningspliktiga bygganmälan brukar du oftast behöva vänta på ett så kallat startbesked innan du får klartecken att sätta igång. När du bygger ett hus behöver du även se till att beställa hem den specifika typ av karta som situationsplanen kräver. Det rör sig antingen om en nybyggnadskarta eller en primärkarta.

Snålheten får inte bedra visheten
Billigast innebär inte alltid att det är bäst som bekant. Detta gäller inte minst om du bygger ett komplementbostadshus. Tvärtom - du behöver se till att välja material som håller tid. Ta dig en funderare - både på det estetiska helhetsintrycket samt på de mer praktiska funktionerna du vill se i huset. Det du bygger skall dessutom kunna stå emot väder och vind i många år i vårt inte alltid så gästvänliga nordiska klimat.

Sänd till en kollega

0.032