23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Olika sorters el

Under de senaste åren har elen blivit dyrare och dyrare. Men något som inte har uppmärksammats är vad det finns för olika sorters el och vad som skulle passa just dig och ditt hushåll, även om man oftast inte får välja vilken sorts el man använder.

Vindkraft och vattenkraft

Vindkraft är väldigt vanligt i många länder. Vindkraft görs av vind som träffar på ett vindkraftverk, de stora tornen som ser ut som ett väderkvarn längst upp. Detta är ett bra alternativ för att skapa el då vind är något som förekommer naturligt och på många platser kan det blåsa ganska mycket eller åtminstone lite grann vid alla tillfällen. Allt detta gör att det inte är skadligt för miljön då vind finns naturligt. Det är dock lite skadligt för fåglar då de kan flyga in i vindkraftverken och skada sig. Det är lite samma historia med vattenkraft. Det är vatten som åker in i ett vattenkraftverk och skapar el på det sättet. Vattenkraft är inte heller skadligt för miljön då vatten också är något som förekommer naturligt på vår planet. Det kan dock hända att fiskar åker in i kraftverket och skadar sig.

Solceller och kärnkraft

Solceller är ett nyare alternativ som du kan välja själv till ditt hushåll. Man installerar paneler på taket av ditt hus. Dessa paneler tar emot ljus av solen och skapar energi av detta. Solceller är återigen ett miljövänligt alternativ då det är själva solens reflektioner som skapar elen. Om du tycker att dina elkostnader är för höga kan solceller passa dig bra då du inte kommer behöva betala för den elen som solcellerna skapar åt dig. Kolla in här om du vill veta mer om solceller. Kärnkraft är en form av el som många har hört talas om. Oftast hör man inte så bra saker om just kärnkraft, men detta stämmer inte så väl. Under väldigt få tillfällen är kärnkraft farligt, alltså egentligen bara när det inte blir underhållen på ett bra sätt. Kärnkraft görs i reaktorer. Detta är ett väldigt effektivt sätt att göra mycket el på men det är inte lika bra för miljön som de andra alternativen. Från kärnkraftverk skapas radioaktiva ämnen som inte är bra för oss människor. Dessa ämnen brukar behöva grävas djupt in i ett berg i många år tills de inte utsöndrar någon radioaktivitet längre. I det stora hela är kärnkraftverk inte så dåligt som många får det att verka.

Sänd till en kollega

0.016